Naslovna Kultura Belmužijada Svrljig pretvara u centar sveta

Belmužijada Svrljig pretvara u centar sveta

353
0
PODELI

Po redu četrnaesta  “Belmužijada” koja se održava u Svrljigu počeće   2. i trajaće do nedelje 5.avgusta, najavljeno je na održanoj promociji ove manifestacije u Nišu. Organizatori su najavili veći broj sadržaja u odnosu na dosadašnje manifestacije, ali upravo iz tog razloga očekuju i veći broj učesnika i posetilaca.

“Tih dana Svrljig će biti centar sveta, centar svih događanja, gde će biti ponuđeno sve ono što, svakako treba videti i probati, od lepota svrljiškog kraja, pećina, manastira, narodne nošnje, najkvalitetnije pite, najbolji belmuž, sir, kačkavalj iz svrljiškog kraja”,  istakao na promociji narodni poslanik Milija Miletić.

 

 

Na promociji je istaknuto da je ovo  ujedno i turističko-privredna manifestacija u okviru koje će biti održan i sajam nameštaja i tekstila. Program manifestacije čine i prateći programi,  sabor gajdaša, izbor najlepše pastirice, domaća radinost, stara svrljiška jela, pastirske igre i bogat kulturni program. Subotu uveče, obeležiće koncert Milice Todorović, a nedelju, poslednjeg dana Belmužijade, nastupiće Halid Belšić.

“Prve večeri nastupaće i Topli maj bend iz Niša, i to je jedna lepa tradicija, koja se pokazala uspešnom, da pozivamo bendove koji imaju veze sa Svrljigom, rodom  su iz Svrljiga, ili imaju poreklo, pa na taj način promovišemo i naše Svrljižane. Očekuje nas i nastup Teodore Đorđević, mladoj umetnici iz Svrljiga”, naglasila je predsednica opštine Svrljig, Jelena Trifunović.

“Trudimo se da kroz ovu manifestaciju, pored turista, podrške koju pružamo privrednicima i poljoprivrednim proizvođačima šansu pružimo i mladim umetnicima koji žele da se predstave i promovišu,” dodala je ona.

 

 

 

“Pozivam sve  da dođu kod u Svrljig 2, 3. i 4. avgusta, da dođu u najlepšu opštinu u Srbiji, da probaju svrljiški belmuž i sve ono što vredi”, dodao je  Miletić.

Organizatori očekuju veliki broj gostiju  iz gotovo cele Srbije, susedne Bugarske, Makedonije, Grčke, a prema procenama, očekuje se da u Svrljig dođe preko 100 hiljada posetilaca.

Za vreme Belmužijade održavaju se i mnoga takmičenja. 

Goste svake godine očekuju i novine. Na štandu od broja 17 do 21 biće organizovana nagradna igra, za sve ljude koji kupe belmuž, a kako je najavila Trifunović, nagrade su interesantne i atraktivne. Jedna od novina je i organizovan je obilazak svrljiškog kraja, Niševačke klisure odnosno klisuru u delu sela Niševac, i Prekonošku pećinu, što je jedna od uvedenih novina, a namenjena je planinarskim društvima kojima mogu da se pridruže i ostali ljubitelji prirode.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde