Naslovna Sve vesti Niš Drugi obilazak Prekonoške pećine i Niševačke klisure

Drugi obilazak Prekonoške pećine i Niševačke klisure

123
0
PODELI

Planinarsko društvo “Preslap”, uz podršku opštine Svrljig, organizuje u subotu, 3.avgusta 2019.godine, drugu planinarsko-rekreativnu akciju obilaska Prekonoške pećine i prelaska Niševačke klisure, u okolini Svrljiga. Na prošlogodišnjoj akciji, koju je takođe podržala opština Svrljig, učestvovalo je oko 180 planinarki i planinara iz cele Srbije.

I na drugoj akciji, odredišta i staze biće nepromenjeni. Najpre se odlazi do centra sela Prekonoga, odakle treba prepešačiti kilometar i po do ulaska u Prekonošku pećinu. Ova staza je sasvim lagana. U Prekonoškoj pećini, u srcu Svrljiških planina, predviđen je obilazak prve galerije, nekih pedesetak metara od ulaza u pećinu. Ova pećina, zanimljivo je reći, bila je još u nekadašnjoj državi, druga po redu uređena pećina, odmah posle Postojnske jame, a između dva svetska rata bila je i osvetljena i imala je svoju vodičku službu. Posle toga, prestalo se sa ulaganjem u održavanje ovog spomenika prirode.
Po povratku u selo Prekonoga, učesnici će autobusima biti prevezeni iznad sela Niševac, prema selu Varoš.

Odavde kreće kratak i lagan uspon do uzvišenja Kule, na kome se nalaze ostaci nekadašnjeg utvrđenja Svrljig grad, koje je prvobitno bilo izgrađeno u antičko doba. Sa uzvišenja Kule najlepši je pogled na okolinu i celu Niševačku klisuru, kroz koju se probija reka Svrljiški Timok, između stena planine Tresibabe i Svrljiških planina.
Sa Kula i Svrljig grada, predvđeno je spuštanje u samu Niševačku klisuru, deonicom koja u par stotina metara dužine vodi prugom Niš – Prahovo. Prolazi se kroz tri tunela i preko dva mosta, a ovu prugu, tunele i mostove projektovao je 1915.godine veliki naučnik Milutin Milanković.
Sa pruge, skreće se prema izletištu Banjica, na obali Svrljiškog Timoka. Dalje se prema Niševcu pešači “rimskim putem”, sa koga se takođe odlično vidi Niševačka klisura. Pre ulaska u Niševac, predviđen je i blagi uspon na obronke Tresibabe, do vidikovca odakle se lepo vidi izlazak – “proboj” Svrljiškog Timoka iz Niševačke klisure.
Ukupna dužina obe deonice, i u okolini Prekonoge i oko Niševačke klisure, je svega 12 kilometara. Zato se na ovu akciju pozivaju i planinari i rekreativci. Na završetku akcije, u selu Niševac biće poslužen i besplatan ručak.
Pre povratka u Niš, planinari će posetiti i veliku manifestaciju “Belmužijada 2019” u Svrljigu.
Svi zainteresovani za ovu akciju, treba da se prijave vodičima iz Planinarskog društva “Preslap”, a to su Miroslav Dokman (telefon: 062205977) i Nenad Stevanović (telefon: 062637771). Troškovi prevoza su 500 dinara, a put Prekonoge i Niševačke klisure polazi se 3.avgusta u 7 sati izjutra sa parkinga tržnog centra “Roda”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde