Naslovna Sve vesti Niš ŠTO DA NE KAŽEM – GLUPIRANJE, ALI NA SVOJ RAČUN

ŠTO DA NE KAŽEM – GLUPIRANJE, ALI NA SVOJ RAČUN

72
0
PODELI

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković ponovo je pozvala poslanike opozicije da se vrate u skupštinske klupe. Ovoga puta da bi zajednički izradili novi skupštinski Poslovnik o radu i Kodeks o ponašanju, kako bi se, kaže, onemogućilo neprimereno ponašanje i uvredljive izjave poslanika.

Neposredan povod je dogadjaj u skupštinskoj sali kada je lider radilkala Vojislav Šešelj uputio niz uvreda i pretnji novinarki lista “Danas” Snežani Čongradin .

Kodeks ponašanja političara je, definitivno, preko potreban. I ne samo Kodeks, koji bi propisivao određena pravila ponašanja, već i sankcije za nepoštovanje kodeksa. Pokušaja je i u dosadašnjoj peraksi bilo, ali po sistemu „pas laje, vetar nosi“. Čak i u niškom pralamentu je pre nekoliko godina najavljen sličan kodeks, ali su od kodeksa ostali samo novinarski prilozi koji na sva usta govore o dobrom potezu. Na žalost, novinari se nikada ne navraćaju na dobre poteze koji, u većini slučajeva, ostanu samo potezi i iniicijative.

Kodeks ponašanja političara u Skupštini je neophodan zbog svih poitičara. Zbog opozicije, u čijim redovima postoje poslanici koji usta ne pitaju šta izgovaraju i nije ih briga koga vređaju i govore li istinu, ali i zbog vlasti da se ne ponese i ne uznese, pa neprimerene izjave počne da smatra svojim pravom, samim tim što je na vlasti. Takvo ponašanje, po svemu sudeći, nema veze sa vlašću i opozicijom, ima veze sa čovekom. Onaj ko je nevaspitan, ko ne poznaje osnovna pravila ponašanja i dijaloga, taj će se uvek tako ponašati – bio vlast, ili opozicija. Zoran Živković je školski primer za to. Bio je i

premijer, bio i opozicija, i opet je opozicija…..sve prošao video, i sa mnogima razgovarao…..a vokabular ne menja ni za dlaku.

O Šešelju ne bih. Za njega se slobodno može reći da mu pamet ne smeta da bude krajnje nekulturan i nevaspitan. On je uvek iznad svih i uvek Bogom dan da svima drži lekcije. A neeće biti da je baš tako.

Nesreća naša je što se skupštinska zasedanja prenose , pa narod ima priliku da sluša i gleda. A svi mi, koji se nađemo ispred TV ekrana, nismo visokoškolovani i, na žalost, nemamo jednaku moć rasuđivanja. Pa se nekima od nas ovakva gospoda, čak i dopadne. Pa neki od nas počnu da ih imitiraju i kopiraju. Na kraju krajeva, drže ih za pametne ljude pošto su se već našli u skupštinskim klupama.

Zato, ako smem da primetim, Kodeks ponašanja političara je preka potreba.Da ne gledamo više rijaliti u Skupštini, da ne slušamo kojekakve gluposti, uvrede, neistine i da se cirkus jednom prekine, jer taj cirkus narod plaća. Tu činjenicu su građani zaboravili, a jako je važna. Svaki građanin iz svog džepa izdvaja za glupiranja svojih poslanika u skupštini – republičkoj ili gradskim, svejedno je.

A kome je do glupiranja može da okrene kanal i pronađe ga bez problema. Ne mora baš da ih bude i u zdanju koje, po di foltu, okuplja najpametnije, najbolje i najsposobnije….koji su od naroda izabrani, da ga kao takvi predstavljaju. Ako glupost ne možemo da zaustavimo milom, možda bi mogli silom. Kaznama za poslanike, i to debelim kaznama. Pa neka onda lupaju koliko ih volja, za sve pare ako hoće, ali za svoje pare.

23.Juli

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde