Naslovna Društvo Održan uspon na Crni kamen iznad Niške Banje

Održan uspon na Crni kamen iznad Niške Banje

167
0
PODELI

U organizaciji Planinarsko društva “Preslap”, u subotu, 20.jula 2019.godine, uspešno je izveden uspon od Niške Banje do vrha Crni kamen (867 m), na Suvoj planini. Za jednu akciju lokalnog karaktera, odaziv planinarki i planinara bio je i više nego zadovoljavajući, njih 53-oje je pohodlo Crni kamen, prvi značajniji vrh na grebenu Suve planine. Štaviše, dobra najava ove akcije i atraktivnost prirode u neposrednoj okolini Niša, na ovu akciju privukao je i planinare iz Beograda.

 

Vreme je bilo pravo letnje. Pod vođstvom Petra Ratkovića i njegovog vodičkog tima, učesnici su krenuli iz centra Niške Banje, i izašli su na staze zdravlja, koje u obliku serpentina izlaze na plato Koritnjak, odakle uzleću i paraglejdiristi. Potom su se učesnici uputili šumskom i širokom stazom, sa znatno blažim usponom nego što je to bilo u prvoj etapi do Koritnjaka. Ovom stazom se inače može preći i ceo greben Suve planine, ona vodi ka vrhovima Mosor, Sokolov kamen i Trem, a ovoga puta, učesnici su sa glavne staze skrenuli na raskrsnici za Crni kamen, i izašli na ovaj lep i atraktivan vidikovac. Pogled je bio izuzetno lep, prema grebenu Suve planine, prema oblasti Zaplanje, prema susednoj planini Seličevici i prema gradu Nišu.

I na ovoj akciji videlo se da okolina Niške Banje predstavlja idealno područje za aktivan odmor i sportsko-rekreativne aktivnosti. Greben prema Crnom kamenu je samo par kilometara udaljen od grada Niša, što omogućava da građani Niša bez prevelikih izdataka i bez previše napora provedu upravo ovde svoj dan posvećen prirodi.
Junakinja akcije bila je ponovo šestogodišnja Irina Jeremić, jedna od najmlađih članica Planinarskog društva “Preslap”. Nedavno se Irina ovenčala slavom kada se popela na vrh Musala (2925 m), najviši vrh Balkanskog poluostrva, a sada je Irina, na usponu na Crni kamen, čak bila uvrštena i u vodički tim Planinarskog društva “Preslap”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde