Naslovna Društvo Na fakultetima Univerziteta u Nišu još 450 budžetskih mesta za septembar

Na fakultetima Univerziteta u Nišu još 450 budžetskih mesta za septembar

194
0
PODELI

Posle prvog upisnog roka na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu indekse je za budžetske studije dobilo 3250 brucoša dok je 700 budućih akademaca studije upisalo u statusu samofinansirajućih srudenata. Za drugi, septembarski upisni rok koji počinje 4.septembra prijavom kandidata za polaganje prijemnih ispita, ostalo je još 450 mesta na budžetu i 1260 za samofinansirajuće studente, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić, prorektor Univerziteta u Nišu.

„ Kada se radi o rezultatima prvog upisnog roka na fakultetima Univerziteta u Nišu rezultati su slični prošlogodišnjim“, kaže prorektor profesor dr Vlastimir Nikolić.

„Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu  bilo je ukupno 5200 mesta, od toga 3250 na budžetu i 1950 za samofinansiranje. Upisalo se 3.500 studenata od toga 2800 na budžetu i 700 kao samofinansirajući studenti“, kaže Nikolić.

Nikolić dodaje da su rezultati prvog upisnog roka u junu i julu bili gotovo očekivani. Kvota za upis je popunjena na svim studijskim programima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu što je bilo i predvidivo budući da se na ovom fakultetu za upis prijavilo i najviše kandidata.

Budžetska kvota je popunjena i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, na Fakultetu umetnosti , na Ekonomskom i Pravnom fakultetu, a sva mesta su popunjena i na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu na studijskoj grupi za arhitekturu.

„ Slobodnih mesta na budžetu ima na Prirodno-matematičkom fakultetu skoro na svim grupama osim na studijskom programu za računarske nauke gde su sva mesta popunjena“, dodaje prorekror profesor dr Nikolić.

 „Mesta na budžetu ima i na Fakultetu zaštite na radu, na Pedagoškom fakultetu u Vranju, na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu. Na Mašinskom fakultetu ima mesta za budžetske studente na studijskom programu mašinsko inženjerstvo“.

Na Elektronskom fakultetu srednjoškolci će septembra  moći da se upišu samo kao samofinansirajući studenti , a mesta ima za još 20 do 30 kandidata.

Na Ekonomskom fakultetu  ima 300  mesta za samofinansirajuće studente, a nešto manji broj samofinansirajućih studenata moći će da upiše i Pravni fakultet.

„ U prvom upisnom roku popunjena su i sva mesta na integrisanim studijama medicine na Medicinskom fakultetu, ali  ima još po nekoliko mesta na integrisanim studijama stomatologije i farmacije kako za budžetske tako i za  samofinansirajuće studente“, dodaje Nikolić.

Poljoprivredni fakultet u Kruševcu koji ove godine upisuje drugu generaciju studenata moći će u septembru da upiše još 52 studenta.

„Što se tiče Poljoprivrednog fakulteta za 105 mesta, 75 na budžetu i 30 samofinansirajućih na sva tri studijska programa, prijavilo se 53 studenta, a ostalo je mesta za još 52 studenta. Sva budžetska mesta popunjena su samo na voćarstvu i vinogradarstvu, inače na ratarstvu i povrtarstvu i stočarstvu ostalo je mesta i na budžetu i za samofinansiranje“, zaključuje prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu profesor dr Vlastimir Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde