Naslovna Društvo Hadži Ivan Redi poklonio svoju biblioteku niškim studentima

Hadži Ivan Redi poklonio svoju biblioteku niškim studentima

155
0
PODELI

Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ obogatila je svoj fond jednim značajnim poklonom – dobila je celokupnu profesionalnu biblioteku Hadži Ivana Redija, poznatog niškog arhitekte, predsednika Saveta za kulturno stvaralaštvo grada Niša.

Deo kolekcije Hadži Ivana Redija Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ je preuzela još krajem 2016. godine, a sada je još jedan deo knjiga prebačen iz Graca u Austriji u Niš.

„Biblioteka koju sam poklonio obuhvata moj dvadesetsedmogodišnji profesionalni rad u Gracu i vrednu literaturu koju sam prikupio. U Austriji sam se pretežno bavio problemom banjskih mesta, ali i raznim drugim arhitektonskim temama, tako da se veći deo literature odnosi, uglavnom, na banje. Doduše, literatura je specifična po svom sastavu i verujem da će novim generacijama studenata biti od korosti i da će te nove generacije koje budu čitale ove knjige učiniti da one nastave da žive“, kaže Hadži Ivan Redi.

Nekoliko je motiva koji su nagnali niškog arhitektu da se odrekne svojih knjiga i daruje ih niškim akademcima koji počinju da grade svoje karijere.

„Univerzitetska biblioteka je moja studentska ljubav, sa njom sam od 1964. godine profesionalno rastao. Na čelu te ustanove bili su ljudi koje poštujem, od književnika Vidosava Petrovića i donedavnog upravnika Zorana Živkovića do sadašnje upravnice Snežane Bojović, a zajedno sa njima poštujem i sve ostale koji su ovoj biblioteci udahnuli život. Budući da sam i ja u ovom gradu studirao i nešto iz njega poneo, osećam da je ljudski da nešto od onoga što sam prikupio dam drugima, da iz toga izvuku neko zrnce mudrosti i znanja“, kaže Hadži Ivan Redi.

„Osim toga, smatram da knjige žive samo ako neko nešto nauči iz njih, ako se čitaju. Ostanu li same na polici bez da ih iko, makar i povremeno otvori, one gube svoju vrednost i nestaju. Ne bih voleo da se to dogodi sa knjigama koje sam toliko godina sakupljao i puno toga iz njih naučio“.

Zbirka sadrži veliki broj stručnih publikacija, monografskih i serijskih, iz oblasti arhitekture i srodnih disciplina, uglavnom na nemačkom jeziku, ali i na srpskom, engleskom i ruskom.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde