Naslovna Društvo Divac fondacija poziva đake i studente da konkurišu za “Divac stipendije”

Divac fondacija poziva đake i studente da konkurišu za “Divac stipendije”

311
0
PODELI

Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa grupom donatora iz dijaspore već treću godinu zaredom dodeljuje stipendije učenicima srednjih škola na teritoriji Republike Srbije. U školskoj 2017/2018. godini 39 đaka je dobilo stipendije, dok je za školsku 2018/2019 godinu dodeljeno 100 stipendija u iznosu od po 10.000 dinara mesečno.

“Ovogodišnji konkurs je u toku. Traje do 23. avgusta. Pozivamo sve one koji misle da odgovaraju kriterijumima konkursa da se prijave. Prijava i kriterijumi konkursa mogi se
naći na sajtu Fondacije Divac , kaže Miljana Kerču iz „Fondacije Divac.

Miljana Kerču foto- Gradski portal 018

Osnovni kriterijumi za dodelu stipendija su da učenici imaju odličan uspeh, kao i nagrade na naučnim ili sportskim takmičenjima, a posebno se boduju socijalni status porodice i zdravstveni status njenih članova.

“Posebno se boduju diplome sa republičkih takmičenja, opštinskih i drugih kao i poseban socijalni status učenika ili njegovih roditelja, recimo podstanarski status, da li eventualno
postoji neka bolest u porodici, učenika ili roditelja. Stipendija je dopuna njihovog celokupnog kućnog budžeta tako da čitavoj porodici mnogo znači“, objašnjava Miljana Kerču.

Ono po čemu se ova stipendija razlikuje od ostalih je i mogućnost , ali i obeveza stipendista da budu volonteri “Divac fondacije”.

“Svi naši stipendisti su i volonteri i oni to sa zadovoljstvom rade. Oni izdvajaju četiri sata mesečno da bi mogli svojoj zajednici – Crvenom krstu, siromašnijim sugrađanima,
komšijama koji ma treba neka vrsta pomoći, školskim drugarima kojima slabije ide određeni predmet ili jednostavno daju doprinos na drugi način .Volontiraju i na aktivnostima koje Fondacija Divac organizuje. Fondacija Divac ima lepu saradnju sa Srbija biznis ran, to su trke koje se dešavaju u više gradova Srbije i na njima naši stipendisti volontiraju“, dodaje Miljana Kerču.

U skladu sa željom donatora, 50 stipendija se dodeljuje učenicima koji postižu odličan uspeh u učenju i vladanju i čiji je barem jedan roditelj/staratelj imao izbeglički status u Republici Srbiji, a izbegao je iz Republike Hrvatske, odnosno Republike Srpske Krajine.

Dodatnih 50 stipendija je dodeljeno učenicima srednjih škola koji su odlični učenici bez obzira na poreklo sa ciljem da se nagrade izvrsni učenici čije porodice imaju ekonomskih poteškoća i da se tako nagradi njihov veliki trud i posvećenost napredovanju u obrazovanju.

Pet stipendija je namenjeno deci koja imaju poteškoća sa zdravljem obezbedili smo zahvaljujući dugogodišnjoj donatorki Anki Erne.

Na konkurs je stiglo više od 240 prijava što govori o tome da postoji izuzetno veliki broj dece koji imaju potrebu za podrškom.

„Nikada ne govorimo o broju koliko će stipendista biti jer se uvek nadamo novim donacijama. U trenutku kada dolaze donacije i kada pregledamo prijave, tek tada znamo
koliko smo novca prikupili za stipendije. Poziv za donatore, pojedince i kompanije je otvoren“ , kažu u Fondaciji Divac.

Ova ideja je pokrenuta od strane naših donatora iz dijaspore. Nakon toga proširila se na individualne naše donatore u Srbiji, a tu su i određene kompanije koje doniraju za stipendiste.

Jednom dobijena stipendija za tekuću školsku godinu ne znači gubljenje mogućnosti da se i naredni put konkuriše za istu. Mogu da konkurišu ponovo i da ponovo prilože dokumentaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde