Naslovna Društvo Od 22. jula u Nišu Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i...

Od 22. jula u Nišu Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade „Pantelej 2019. i Festival „Konstantinov zlatnik“

154
0
PODELI

Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade „Pantelej 2019“ ove godine održaće se u Nišu po 13. put i to u intervalu od 22. do 26. jula. Svečano otvaranje biće u Oficirskom domu 22. jula u 20 sati. Teme ovogodišnje Kolonije su  „Narodna verovanja i sujeverje“ i „ Susret Nemanje i Barbarose“.

Na ovogodišnjoj koloniji, kako kaže Dejan Dabić, predstavnik organizatora Kolonije Studija crtanog filma 98,  učestvovaće  deca i mladi iz Bugarske,  Rusije, Republike Srpske i Srbije – polaznici radionica studija crtanog filma Anima iz Niša. Sa njima će raditi predavači Miroslav Regitko, ilustrator iz Slovačke i Penčo Kunčev, poznati animator iz Bugarske. Specijalni gost kolonije biće profesor FDU iz Beograda Radenko Ranković.

„Prepodnevni rad biće organizovan u prostorijama Dečije biblioteke u Nišu. Osim radionice na kojoj će biti izrađivani filmovi na zadate teme, biće organizovane otvorene radionice animacije u večarnjim satima za svu zainteresovanu decu i mlade Niša, uzrasta od 10 do 18 godina“, rekao je na konferenciji za novinare u Gradskoj opštini Pantelej Dejan Dabić.

Zatvaranje kolonije sa projekcijom urađenih filmova biće održano 26. jula u 20 sati u Oficirskom domu.

Partner je Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu.

Uporedo sa organizovanjem Kolonije po sedmi put će biti održan i Međunarodni festival animiranog filma „Konstantinov zlatnik“.

Za ovaj festival bilo je, prema rečima organizatora Dejana Dabića  894 filma iz 86 zemalja sveta. Od toga iz Evrope 506, Azije 204, Južne Amerike 76, severne Amerike 88, Afrike 16, Australije 4. Kako kažu organizatori, ukupno trajanje tih filmova je 97 sati, 56 minuta i 36 sekundi.

Od ovog broja, nakon selekcije, za takmičarski deo su odabrana 84 filma iz 31 zemlje. U Senior kategoriji su 45 filma a u kategoriji Student 39 filmova.

Projekcije filmova biće organizovane od 23. jula u Oficirskom domu sa početkom u 21. sat.

Proglašenje pobedničkih filmova, dodela nagrada i projekcije nagrađenih ostvarenja biće 26. jula u Oficirskom domu u 21 sat.

Saradnici u organizaciji ovog festivala su učenici Umetničke škole u Nišu koji su dizajnirali plakat i korice. Skulpturu glavne nagrade, kao i diplome festivala izradio je Miroslav Regitko iz Slovačke.

Žiro koji će ocenjivati animirane filmove radiće u sastavu: Penčo Kunčev, Ana Daleore , profesorka FDU, Beograd, i Petar Bojović profesor Metropoliten univerziteta u Srbiji.                       

Organizatori obe manifestacije su „Anima“ Niš i Studio crtanog filma 98. Pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo Republike Srbije, Grad Niš, i Gradska opština Pantelej.

Predsednik Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević kaže da trajanje od 13 godina je potvrda kvaliteta ovih festivala, kako je rekao „ da smo na pravom putu i da radimo pravu stvar. Ono što nas posebno raduje je da je veliki broj talentovane dece  uključeno u manifestaciju i sve ih je više iz godine u godinu. Učestvuju i deca iz drugih zemalja ali i stručnjaci iz te oblasti iz inostranstva. To nas posebno i dodatno hrabri“ rekao je Bratimir Vasiljević.

On je rekao da će opština Pantelej i dalje da podržava ovu i slične manifestacije. Za ove manifestacije opština Pantelej je iz budžeta izdvojila 380.000 dinara.  

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde