Naslovna Društvo Privodi se kraju eksproprijacija zemljišta na kome će se graditi obilaznica...

Privodi se kraju eksproprijacija zemljišta na kome će se graditi obilaznica pruge oko Niša

588
0
PODELI

Realizacija projekta obilaznice pruge oko Niša , koji je sastavni deo projekta “Rekonstrukcija i modernizacija pruge Dimitrovgrad- Niš”imalo je nekoliko faza. Kako je na sednici Gradskog veća rekao  Ljubivoje Slavković, koordinator Projekta izgradnje obilaznice za grad Niš, u okviru  realizacije projekta obilaznice, bilo je dve faze. Prva je usvajanje projekta, koja je završena, kao i zatvaranje finansijske konstrukcije koje je Republika Srbija završila sa Evropskom investicionom bankom.

Najteži deo posla  bila je imovinska priprema, eksproprijacija zemljišta  i , kako se čulo na sednici Gradskog veća, ova faza se privodi kraju. Za potrebe izgradnje železničke obilaznice oko Niša,  trebalo je “obraditi” 100 hektara zemljišta od Popovca do Proseka. Sedamdeset posto ovog zemljišta je u državnoj i svojini Grada Niša a 30 posto je u privatnom vlasništvu.

“ U obuhvatu plana immo 1743 parcele. Do današnjeg dana u proces eksproprijacije uključeno je 1703, znači ostalo je još četrdesetak parcela za koje treba da uzmemo  liste nepokretnosti iz Katastra. Time smo mi završili ogroman posao za nepune dve godine“, rekao je Slavković, koji je dodao da se time  stvaraju formalni uslovi da Infrastruktura Železnice Srbije, kao korisnik projekta promeni u Katastru , nosioca vlasništva zemljišta sa javnih preduzeća na sebe i ovog privatnog zemljišta na državu Srbiju sa pravom korišćenja Infrastruktura železnice Srbije“.

 U okviru eksproprijacije Grad Niš je preuzeo da uradi Akcioni plan raseljavanja.

“ To znači da ljude koji imaju stambene i poslovne objekte na trasi pruge preseliti na neke druge lokacije. Imamo obuhvaćenih je 49 objekata. Uradili smo akcioni planraseljavanja  u skladu sa merilima koje je Evropska investiciona banka postavila pred nas i mi  29. jula imamo poslednji konstruktivni sastana. Nakon toga će  Železnica prihvatiti ovaj plan i onda krećemo u realizaciju“, rekao je na sednici Gradskog veća Ljubivoje Slavković.

Vrlo brzo će se pojedinačno pozivati vlasnici svih objekata, poslovnih, stambenih, pomoćnih i vikend kuća, kao i vlasnici njiva, koji će ući u postupak  koji je Zakonom o eksproprijaciji .

“Uradili smo i veštačenje kao pripremu procene građevinske vrednosti svih objekata” rekao je Slavković. „Ono što je dogovor, a na čemu insistira  Evropska investiciona banka, vlasnicima će se isplaćivati građevinska vrednost objekta! To je jako bitno, jer je tržišna vrednost na teritoriji Niša dosta niska i ako bi se isplaćivala tržišna vrednost objekata,  onda ljudima kojima se ruši kuća od 100 kvadrata, ne bi mogli da naprave ni 50, jer je neka procena da je tržišna vrednost upola manja nego građevinska. Zato smo se dogovorili da za sve  objekte, kako legalne, tako i nelegalne,  bude isplaćena građevinska vrednost. Svi objekti imaju isti status a vlasnicima je saopšten iznos , “, istakao je Slavković.

On je dodao da je u okviru tih 49 objekata 12 privatnih kuća i 11 domaćinstava u zgradi Mašinske industrije.

„Od tih 11 , imamo pet malo komplikovanijih slučajeva jer oni  nisu vlasnici stanova, već stanari. Ovaj plan predviđa jedan deo budžeta Grada koji bi trebalo da pokrije troškove koje stanari imaju prema Mašinskoj industriji kao stanodavcu i time ćemo stvoriti formalne uslove da oni sklope ugovore o otkupu stanova a samim tim i da se identifikuju kao vlasnici stanova i tako uđu u proces eksproprijacije“, rekao je Slavković.

Slavković je dodao da očekuje da se do jeseni ispune svi preduslovi da država Srbija donese odluku kada počinje investicija a prema njegovoj proceni, taj proces bi trebalo da bude gotov do septembra meseca ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde