Naslovna Hronika Gorela kultna niška kafana Nišlijska mehana

Gorela kultna niška kafana Nišlijska mehana

168
0
PODELI

Velika količina dima koja je ispunila jedan deo Prvomajske ulice uznemirio je stanovnike ovog dela Niša koji su istog trenutka izašli da vide o čemu se radi i ostali bez reči. Ogromna količina dima je kuljala iz dvorišta u kome se nalazi Nišlijska mehana, omiljeno mesta mnogih Nišlija. Istog trenuka vazduh su zaparale  sirene vatrogasnih vozila. Požar je ubrzo ugašen, potvrdili su u niškom MUP-u, ali se vatrogasci i dalje nalaze tamo zbog predostrožnosti.

 „Požar je prijavljen u 9:30 sati i krenuo je od krovne konstrukcije. Predpostavlja se da je uzrok požara skara“, kažu u niškom MUP-u.

foto : Gradski portal 018

Kada je došlo do požara u kafani su se već nalazili radnici koji su brzo reagovali. Niko od njih ne želi da kaže i čemu se radi. Prema njihovim rečima zapalila se skara i to je sve. Neki sumnjaju i na instalacije, ali ne mogu da veruju da je to u pitanju jer je samo pre mesec dana ili malo više vlasnik Nišlijske mehane iz predostrožnosti i baš ovakvih mogućnosti zamenio sve instalacije.

„Video sam ogroman dim koji kulja. Bilo je stravično. Jezivo je. Kažu da se zapalilo nešto oko skare“, priča jedan komšija iz ulice. „Šteta, velika šteta.Pošteni su ljudi“.

Okupili se stanari okolnih ulica

„Oko 9 sati i 10 minuta je smo primetili ogromni dim. Osećamo svi da miriše na paljevinu, ali nismo ni pomislili da se radi o nekom požaru. Kada sam pogledala kroz prozor od gustog dima se nije video crveni soliter“, kaže žiteljka Prvomajske ulice. Komšika iz Todora Milovanovića dodaje da su kroz vazduh letele i iskrice, a ove dve ulice su prilično udaljene.

„To nas je navelo na pomisao da se radi o velikom požaru, ali smo svo ostali bez reči kada smo videli da se zapalila Nišlijska mehana. Velika šteta za ljude i za vlasnike i za one koji su tu radili“, kaže ova Nišlijka.

foto : Gradski portal 018

Vlasnik Nišlijske mehane Zorislav Stanković je, kako smo zaznali od radnika, na godišnjem odmoru i negde na moru. Mehanu je poverio radnicima koji su uložili maksimum sebe da  spase šta se spasiti može. Kada su primetili požar nisu napustali objekat. Prvo su isljučili struju, a onda su pokušali, dok si čekali vatrogasce, da iznesu i plinske boce. Na sreću niko od njih nije povređen, ali se na njihovim licima videlo da su jako uznemireni i potrešeni onim što se dogodilo. Nisu mogli da sakriju ni suze.

Nišlijska mehana je kultno mesto za Nišlije, a ova kafana je bila obavezno svratište mnogih stranih turista pa i privrednih i političkih delegacija. Rado su u njoj ručali gosteći se starim srpskim specijalitetima i ambasadori mnogih zemalja u Srbiji, poznati umetnici, glumci, sportisti. Uređena u etno stilu ona je čuvala srpsku tradiciju kako gastronomsku tako i svaku drugu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde