Naslovna Društvo Stabla trešanja na Viniku preko noći ostala bez kore

Stabla trešanja na Viniku preko noći ostala bez kore

361
0
PODELI

Slika koju su supružnici Rinčić zatekli u svom voćnjaku, blago rečeno ih je šokorala. Nekoliko minuta su samo stajali nemo gladajući stabla trešanja. Nisu mogli da veruju svojim očima, a sebi ni tog trenutka ni nekoliko dana kasnije nisu mogli da objasne šta se desilo sa njihovim trešnjama i kome je tako nešto palo na pamet. Tek kora sa desetak stabala je bila potpuno oguljena.

“Po glavi mi se motalo samo jedno pitanje, ko je i zbog čega to uradio”, kaže Gordana Rinčić. “ Kora sa stabala je skinuta i sa najviših grana, do samog vrha trešnje. Kako kore nije bilo ni na najvišim i najtanjim granama mislim da ovo nije uradio jedan čovek već da ih je bilo više, a koristili su i penjalicu”, objašnjava Gordana pokušavajući i sebi da objasni na taj način ceo ovaj događaj.

foto:GP018

Zbunilo ih je to što “kradljivcima trešnjine kore” nije bilo teško da se dva puta vrate na isto mesto jer, kako kaže Goradna Rinčić, prvo su bila oguljena pet, šest drveta, a onda u drugom pokušaju i ostatak.

“Jednog dana smo zatekli oguljeno pet, šest stabala, a kada smo sutradan došli da obiđemo voćnjak bilo je oguljeno svih deset. Posle smo čuli da su i drugim voćnjacima u ovom delu Vinika trešnje oguljene”, kaže Gordana.

foto:GP018

Rinčići i dalje tragaju za odgovorom na pitanje šta se desilo sa njihovim trešnjama i kome o za šta služi njena kora. Kažu da neprijatelje nemaju i da se ovde ne radi o onoj staroj srpskoj “da kompiji crkne krava”, ali šta je u pitanju za njih je i dalje nedokučivo pitanje.

“Čujemo različite priče o ovom događaju”, kaže Gordana. “Kažu nam neki ljudi  da se kora trešanja koristi kao lek. Po onome koliko je kore skinuto ne radi se o ličnoj upotrebi. Verovatno je kora sakupljena da se proda. Slučaj smo prijavili policiji i oni se pitaju kako je ovako nešto moguće”, kaže Gordana Rinčić.

Riničići su stabla, da bi ih sačuvali od bolesti i štetočina premazali lepkom za drvo, plavim uljem i sodom bikarbonom. Nisu sigurni da ih to može ostaviti u životu i sada čekaju da vide šta će se sa njima desiti. A stabla tuguju. Na mestima gde je dublje zasečeno počela je da curi smola, pa se ima utisak da stable plaču.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde