Naslovna Društvo Održan sedmi međunarodni vlasinski uspon

Održan sedmi međunarodni vlasinski uspon

0
PODELI

Skijaško-planinarski klub „Vlasina“ iz Surdulice organizovao je u subotu, 13.jula 2019.godine, sedmi međunarodni vlasinski uspon, ovoga puta na planini Gramadi, severoistično od Vlasinskog jezera. Koncept ove manifetaicje je takav da se na svake dve godine menja planina na koju se penju učesnici, odnosno smenjuju se planine Čemernik i Gramada. Učestvovalo je oko 370 planinarki i planinara iz Srbije, Bugarske i Severne Makedonije, a učešće Nišlija bilo je veoma zapaženo.

Celokupna trasa akcije, koja je obuhvatala uspone na vrh Mali Vrtop (1685 m) i Veliki Vrtop (1721 m), bila je dugačka 17 kilometara. Na planini Gramadi nisu izražene velike visinske razlike, jer se i sam uspon počinje sa poprilične visine od 1230 metara. Domaćini akcije su omogućili da sve bude dodatno olakšano, te su odredili i vodiče koji su sa prvog vrha, sa Malog Vrtopa, vratili one učesnike koji nisu želeli ili nisu mogli da idu dalje ka vrhu Veliki Vrtop.
Akcija je protekla u najboljem redu, a vremenski uslovi bili su izuzetno povoljni za njeno održavanje. Nije pala ni kap kiše, a bilo je čak i sveže, te se planinari takoreći nisu ni umorili tokom akcije. Staza je sve vreme bila široka, prohodna i odlično obeležena. Nije bilo tehnički zahtevnih detalja. Sa vrha Mali Vrtop kao na dlanu videlo se Vlasinsko jezero, a sa vrha Veliki Vrtop u isto vreme videlo se i Vlasinsko jezero, i Jarlovsko jezero u obližnjoj Bugarskoj. Videle su se i sve planine juga Srbije, kao i planine u zapadnom delu Bugarske.
Akcija je iskorišećena i za produbljivanje saradnje između planinarskih sportskih udruženja sa juga Srbije, i kolega iz Severne Makedonije i Bugarske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde