Naslovna Kultura Od ponedeljka Međunarodni festival folklora

Od ponedeljka Međunarodni festival folklora

296
0
PODELI

U Nišu će od 16. do 20. jula biti održan 12. Međunarodni studentski festival folklora na kome će nastupiti folklorni ansambli iz devet zemalja,  Bugarske, Indije, Indonezije, Meksika, Poljske, Rusije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Festival će po tradiciji početi defileom folkloraca kroz Obrenovićevu ulicu, 16. jul u 18 sati, da bi potom bio svečano otvoren u 20 sati na Letnjoj pozornici u Tvrđavi zajedničkim koncertom ovogodišnjih učesnika.

Manifestaciju organizuju Studentski kulturni centar Niš i Akademski folklorni ansambl ORO, koji i ove godine sarađuju sa opštinama Bela Palanka, Vladičin Han i Ražanj, kao i sa Ćuprijom i Knjaževcom, tako da će folklorci 17, 18. i 19. jula prirediti koncerte u tim mestima.

foto : SKC Niš

“Međunarodni studentski festival folklore otvaramo kao i prethodnih godina  16.jula, međutim ove godine smo želeli da festival upotpunimo i započnemo ga srpskim narodnim igrama, pesmom i  tradicijom, tako da smo upriličili, a povodom jubileja “Ora” koji obeležava 60 godina trajanja, koncert na Letnjoj pozornici. Koncert se održava 15. jula od 20 časova. Na koncertu će nam se pridružiti ansambli iz Kragujevca, Novog Sada, ali gosti iz Indonezije”, istakla je Dragana Petković, direktorka SKC.

U slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u Domu Vojske Srbije.

foto : SKC Niš

U subotu 20. jula, ansambli će još jednom prodefilovati kroz centar Niša, da bi festival bio završen velikim koncertom u Parku Svetog Save,20.30 sati, kojim će ovogodišnja manifestacija biti završena. Svi koncerti tokom trajanja festivala su besplatni.

Festival se organizuje pod okriljem nacionalne sekcije CIOFF-a,  Međunarodni savet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, Ministarstva kulture, Grada Niša i Opštine Medijana.

Dragana Petković, direktorka SKC Niš, istakla je da festival predstavlja različite folklorne tradicije publici u Nišu i regionu, kao i srpsku folklornu tradiciju gostima, za koje će i ove godine, tokom trajanja manifestacije, biti organizovano upoznavanje sa kulturno-istorijskom baštinom Niša.

Rukovodilac Akademskog folklornog ansambla ORO, profesor dr Slavoljub Uzunović, najavio je zanimljiv koncertni program koji će biti u znaku obeležavanja 60 godina ansambla ORO. Ulaznice za ovaj koncert, cena je 200 dinara,  mogu se kupiti u prostorijama Studentskog kulturnog centra i u turističkoj agenciji “Travego”, a na dan koncerta i na samom ulazu u Letnju pozornicu, po ceni od dvesta dinara.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde