Naslovna Kultura Na Nišvilu u deset dana trajanja preko 1000 umetnika

Na Nišvilu u deset dana trajanja preko 1000 umetnika

94
0
PODELI

Jubilarni, 25.  po redu internacionalni Nišvil džez festival, koji će trajati od 2. do 11. avgusta, mogao bi se jezikom brojki sažeti u nekoliko stavki – u 10 dana, 20 stejdža, 300 programa, preko 1000 umetnika.

 „Ovogodišnji jubilarni Nišvil džez festival, trebalo bi da bude najbolji do sada, mada se organizuje i uz najviše poteškoća. Program će početi 2. avgustra premijerom Viljema Šekspira u režiji Nikite Milivojevića, u koprodukciji Kuševačkog pozorišta i  Niškog pozorišta i Nišvil fondacije u amfiteatru  na Keju.”

“Biće petnaestak pozorišnih predstava, a potom startuje filmski program. Prikazaćemo 104 filma na deset scena. Prijatelji Šabanu će biti organizovani 6. i 7. avgusta. a onda 8. 9 i 10 čitav arsenal dešavanja , takozvani „Festival festivala“  sa svim pratećim programima, od bluza,   New stejdža, , Midnight Jazzdance stejdža,” rekao je danas na konferenciji za štampi Ivan Blagojević, direktor Nišvila.

Po prvi put će niški džez festival  ove godine imati i stejdž namenjen hip-hop izvođačima. I ovog puta Stejdž for kids, mnogo slika, striporame, street art performansa i književnog programa.

Nagradu za životno delo dobiće Lari Vučković, naš proslavljeni pijanista koji živi u San Francisku.

„ On će biti deo jednog spektakla koji će verovatno biti svetski rekord po broju džez muzičara koji istovremeno izvode istu numeru. To je pet big bendova na dve scene. Dirigovaće Stjepko Gut“, objašnjava Blagojević

Ove godine džez program je najjači na Nišvilu, kažu organizatori.

„Nikada nismo imali ovoliko ljudi iz TOP svetske lige . To je David Murray  i jedan od najkvalitetnijih velikih sastava Lidian Sound Orchestra,  drugag dana Christian Scott, koji će biti najbolji trubač naredne decenije, zatim Chris Potter,,saksafonista koga najviše kopiraju mladi muzičari i za kraj jedna reprezentacija najjača ove godine u Evropi. To je legendarni Piter Erskone, zatim Dave Liebman i Kenny Werner. Od komercijalnih zvezda tu su Maceo Parker, Jo Mersa Marley, Malina Moye, Seuni Kuti i Bob Geldof za kraj.”

Kako su organizatori danas kazali na konferenciji za novinare, sve je skoro spremno za realizaciju ove gala manifestacije. Ugovori su potpisani, tako da nema odustajanja od programa, osim u slučajevima više sile. Jedino finansijska konstrukcija nije sklopljena do kraja.

„Nišvil nikada nije imao lošiji odziv sponzora. Jedina svetla tačka u finansiranju je Grad Niš. Naš sponzorski fond se raspao, koliko god imamo razumevanja da umetnička muzika nije predmet interesovanja nemamo razumevanja za sponzore s obzirom na veliki broj posetilaca koji obiđu Nišvil. Ovogodišnji finansijski plan je 79 miliona ali nije realno da ga ostvarimo. Imaćemo dugove. Troškove skraćujemo u hodu“, kaže Ivan Blagojević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde