Naslovna Društvo Državno prvenstvo u planinskom trčanju „Nebeska staza 2019“

Državno prvenstvo u planinskom trčanju „Nebeska staza 2019“

78
0
PODELI

„Nebeska staza 2019“, državno prvenstvo u planinskom trčanju, biće održano u nedelju, 14. jula, u Ostrovici, u Sićevačkoj klisuri. Start trke zakazan je za 10 časova, na izletištu Banjica u Ostrovici. Organizator trke je Udruženje građana „Ramonda Serbica Ostrovica“ u saradnji sa PAK „Mosor“ i Planinarskim savezom Srbije, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Niška Banja.

Na ovoj trci, stazu dužine 30 kilometara pokušaće da savlada više od 100 takmičara iz cele Srbije.

„Takmičari će imati priliku da upoznaju lepote Parka prirode Sićevačka klisura jer staza vodi preko planine Kusača, Mandaš, Oblik, preko sela Kunovica i Ostrovica“, poručuju organizatori.

Prema rečima  Vladislava Cenića iz Planinarsko-alpinističkog kluba “Mosor” ove godine Planinarski savez Srbije premijerno kreće sa ovom novom takmičarskom disciplinom koje ima pet kola, a prvo je održano na Fruškoj gori.

“Kod nas se održava drugo kolo, trka je duga 30 kilometara sa 1433 metara nadmorske visine. Očekujemo da ova takmičarska disciplina generalno zaživi kod nas jer doživljava  strahovitu ekspanziju u svetu, a to se reflektuje i kod nas”, kaže Vladislav Cenić.

On dodaje da su trkači  iz cele Srbije i radi se o vrhunskim trkačima što obećava jedan trkački spektakl.

“Planinsko trčanje se definiše kao trčanje po  neravnom terenu i planinarskim stazama. Postoje kontrolne tačke jer  se radi o nepristupačnom terenu, pa svaki takmičar zbog kontrole mora da prođe kontrolne tačke kako bi ga sudije evidentirale”, objašnjava Cenić.

Cenić dodaje da planinsko trčanje zahteva izuzetnu kondicionu pripremljenost trkača, upravo zbog nepristupačnih staza i savladavanja nadmorske visine koju menjaju nekoliko puta.

“Banjica je na 230 metara nadmorske visine i već prva kontrolna  tačka, Kusača, je na 770 metara. Takmičari moraju na nekih pet kilometara da savladaju oko 550 metara nadmorske visine i to je konstantan uspon kojim oni trče”, objašnjava Cenić.

Za trku se iz Niša prijavilo dosta takmičara, iz kluba “Mosor” je njih 13, ali su tu i trlači iz PK “Železničar” kojih je troje, a ima i trkača  koji nsiu članovi ni jedng kluba ali žele da se takmiče. Iz Niša je  oko 20 takmičara, a za trku se ukupno prijavilo stotinka trkača.

Najveći teret organizacije trke podnosi Udruženje građana  Ostrovica iz Niša, dok je orgnizator takmičenja Planinarsko-alpinistički klub “Mosor”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde