Naslovna Društvo Kako i zašto zaštiti prava intelektualne svojine u agroindustriji – razgovarano na...

Kako i zašto zaštiti prava intelektualne svojine u agroindustriji – razgovarano na tribini u Privrednoj komori Niša

302
0
PODELI

Roboti koji čuvaju stada i dronovi koji imiturajući lavež pasa stada premeštaju s jednog na drugo mesto, ne dozvoljavaju da se izgubi ni jedno grlo, nisu sekvence iz naučno fantastičnih filmova. To su pronalasci koji već postoje, upotrebljavaju se u razvijenijim zemljama. Mogli su se videti, kao rešenje za zamenu čobana, tamo gde su oni već u upotrebi. O rešenjima u agroindustriji se govorilo  na prezentaciji u Privrednoj komori Niša na tribini koju su organizovali Zavod za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije, Zadružni savez Srbije i Fakultet primenjenih nauka univerziteta Union.

Tribina je organizovana na temu Prava industrijske svojine i autorskog prava u agroindustriji.

Kako je rekla Anita Ilić, sekretar  Zadružnog saveza južne Srbije, koji je organizator skupa, ova tribina je jedan iskorak u poljoprivredi i zaštiti intelektualne svojine, patenata i slično u oblasti agroindustrije, jer daje odgovore na mnoga pitanja koje se tiču zaštite prva svojine nad intelekrualnim pronalascima iz ove sfere.

„Zaštita industrijske svojine je jako važna za poljoprivredne proizvođače, naše zadrugare koji su glavna ciljna grupa skupa. Zadružni savez uglavnom okuplja zadruge i poljoprivredne proizvođače u družene u zadruge te je to bio razlog da organizujemo tribinu i sem korisnika pozovemo i one koji  će dati konkretne odgovore kako zaštititi intelektualnu svojinu,“ rekla je Anita.

O agroindustrijskim rešenjima, zaštiti prava intelektualne svojine industrijskih proizvoda poljoprivrednog porekla u cilju komercijalizacije, stvaranje brendova i robnih marki govorila je dr Nataša Milojević, savetnik za patente u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Iako Srbija u pogledu razvoja i zaštite prava intelektualne svojine u poljoprivredi kaska u odnosu na poljoprivredno visoko razvijene sredine, teorija a jednim delom i praksa govori o tome da inovatori u ovoj oblasti polako krče put u obnarodovanju i zaštiti svojine svojih prava. O inovacijama i inovatorima u oblasti poljoprivrede ne priča se mnogo i ovo je tema koja o kojoj nestručna javnost malo zna , te je tribina bila od koristi kako za nauku tako i za inovatore kojih ima i u Srbiji a čiji je diskurs upravo pronalazaštvo i zaštita intelektualne svojine u oblasti poljoprivrede.

„Ova tema iz oblasti agrorešenja je izuzetno važna, posebno sa aspekta zaštite različitih prava intelektualne, odnosno industrijske svojine. Zaštita  Intelektualne svojine u poljoprivredi znači da oni koji rade bilo kakva istraživanja na univerzitetu ili je istraživači u okviru firme, koji dolaze do nekih novih rešenja, treba da zaštite ta svoja prava. na taj način ostvaruje se bolji plasman na tržištu i bolja komercijalizacija određenog proizvoda, lakše se nalaze odgovarajući  partneri na tržištu, i postiže se prednost u odnosu na konkurenciju.”

Proizvod koji se na vreme zaštiti nekim pravom intelektualne svojine ima prednost na tržištu. Nosilac prava intelektualne svojine može radi proizvodnje i plasmana tog proizvoda da oformi svoju firmu,  kompaniju i  biti uspešan na tom području.

„Često se dešava da ljudi neka rešenja pokušavaju da sakriju i čuvaju kao poslovnu tajnu. To ima osnova za određena rešenja ali, ako je u pitanju neko tehničko rešenje koje ima reverzibilnu tehnologiju, gde može da se  rasklopi određeni uređaj i da se vidi šta je to što je novo, i onda s te strane žele da sačuvanu određenu inovaciju, često budu preduhitreni tako što će konkurencija doći do tog rešenja i videti to rešenje i zaštititi ga pre njih. U tom slučaju on gubi pravo da štiti svoj pronalazak.“

Industrijska svojina podrazumeva patent, žig, dizajn  a ako se tome pridoda autorsko pravo, onda to čini i intelektualnu svojinu.

„U rešenjima koje se tiču agroindustrije nalazimo veliki broj rešenja iz oblasti patenata, znači prava koja se mogu štititi patentom, rešavanje različitih tehničkih problema. Ukoliko je u pitanju neka estetska kreacija onda se orijentišemo ka dizajnu, a ukoliko je u pitanju neka firma ili neki novi proizvod, onda se gleda i zaštita žiga,” dodaje Nataša.

Patentom se štiti uređaj, postupak i određeni proizvod koji se dobija jednim postupkom, koristeći određeni uređaj . Žigom se štiti logo, različiti znaci raspoznavanja robe i usluga a dizajn, estetska kreacija.

Patente i različite projekte iz ove oblasti radi Fakultet primenjenih nauka iz Niša, koji se između ostalog, na taj način bavi intelektualnom svojinom i autorskim pravima u oblasti poljoprivrede.

„Do sada smo radiji projekte koje se tiču zaštite intelektualne svojine u oblasti poljoprivrede firme iz Kruševca, potom jedne firme iz Bitolja i jedne firme iz Bugarske. Sadržaj tih projekata je bila savremena tehnologija hrane i zaštite životne sredine i sama ekologija. I naši budući projekti, na kojima ćemo tek raditi tiču se zaštite hrane, industrijska svojina i autorska prava“ rekao je profesor Dragan Nikolić, vlasnik Fakulteta primenjenih nauka u Nišu.

Zaključak skupa bi bio da se pronalasci u oblasti poljoprivrede  moraju štititi kako bi imali bolji položaj na tržistu a bez njih nema ni napretka u agroindustriji. Za tako nešto postoje zakonska rešenja i organizacije koje se time bave. Agroindustrija u Srbiji ne mora da kaska za “svetom” jer inovatora, pronalazača i mnogo dobrih, naprednih ideja i rešenja ima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde