Naslovna Društvo Hor iz Portlanda svoju pesmu posvetio Jovanu Miliću

Hor iz Portlanda svoju pesmu posvetio Jovanu Miliću

169
0
PODELI

Multikulturalni hor „Pihcintu“ iz Portlanda nedavno je objavio pesmu  „A song for Jovan“, koja je napisana po motivima života mladog nišlije Jovana Milića,  jednog od najboljih studenata niškog Mašinskog fakulteta. Jovan kaže, da se ni  u snu se nije nadao da će nekada neko sastaviti pesmu o njemu, a još manje otpevati je.

„Ni u najluđim snovima se nisam nadao da će neki hor ili bilo ko napisati pesmu o mom životu. Posebno mi je drago da se radi o multikulturalnom horu, o horu koji čine deca migranata, deca koju život nije mazio i deca sa mnogo težim pričama od moje, oni su prava inspiracija, a ne ja“, kaže Jovan.     

On dodaje da je pesma koju je hor iz Portlanda napiso o njemu i otpevao je velika motivacija za njega da nastavi sa aktivizmom. Jovan trenutno završava Mašinski fakultet, gde važi za jednog od najuspešnijih studenata, san mu je da ostane u svojoj zemlji i da se zaposli u struci, ali i da nastavi da kontinuarno menja svoje naselje, grad, državu, a možda jednog dana zaista i promeni svet.

Pored pripreme diplomskog ispita koji je vezan upravo za omladinski aktivizam i problem nezainteresovanosti mladih za isti, Jovan radi i na svom naučnom projektu koji je vezan za ekonomiju Srbije.

„Rad trenutno nosi radni naziv „Ekonomija u svetu. Svet u ekonomiji“ , kroz ovaj rad želim da istražim ekonomsko stanje naše zemlje i da ga uporedim sa ekonomijama sveta. Da vidim, šta možemo mi da promenimo u našem sistemu, da bismo postali jača ekonomska sila. U prvom delu rada, pravim paralelu između Danske i naše zemlje. I da, verovali ili ne,  moguće je napraviti paralelu između naše dve države“, kaže Jovan o svom novom projektu.

„Kroz stihove ove pesme želimo da podržimo Jovanovu veoma važnu misiju, a to je misija vrednog učenja, bavljenja naukom i pomoć gladnima, budući da su mnogi od mojih članova hora doživeli glad i lišavanje”, izjavio je Kon Fulam.
Članovi „Pihcintu“ hora su deca između 9 i 24 godina starosti. Do sada je oko 300 devojčica pevalo u horu, za 14 godina postojanja istog. 100 posto tih devojčica je završilo srednju školu, a 85 posto je završilo neki koledž, što pokazuje da i migranti mogu da budu uspešni i završe započeto. Brojne članice hora se vraćaju horu, nakon završenog koledža, takav primer je sa Bridžet Duong, koja ima 22 godine i veoma je aktivni član hora u sadašnjosti. Ovaj hor je pevao u Kenedi Centru, Ujedinjenim nacijama i u brojnim drugim institucijama, gde su bili pozvani. Voleli bi jednog dana da posete i Srbiju.
„Osnovao sam hor kako bih mladim devojkama i ženama vratio glas, jer je to prva stvar koju izgubite kada se preselite u zemlju, koja govori drugačiji jezik. Kroz hor sam se trudio da im usadim samopouzdanje da ustanu i govore svima, kako bi čuli njihove priče. Koliko ja znam, na svetu ne postoji drugi hor koji predstavlja 22 države sveta, koji čine deca migranata i deca sa teškim životnim pričama”, kaže Kon Fulam.
Pesmu je otpevao hor „Pihcintu“, dok je glavni vokal čuvena kanadska, više puta nagrađivana kantri pevačica Džoan Kenedi.
Jovan Milić je još kao srednjoškolac iskazivao ljubav prema nauci i tehnici, te je već u prvoj godini srednje škole osvajao prva mesta na takmičenjima iz robotike, monitoringa, informatike i drugih tehničkih predmeta. Jovan je dobitnik i najveće nagrade grada Niša “11.januar” i jedini student odlikovan odlikovan Sretenjskom medaljom, koju po tradiciji uručuje predsednik Republike na Sretenje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde