Naslovna Kultura Horovi Studenskog kulturnog centra se ovenčali nagradama u Turskoj

Horovi Studenskog kulturnog centra se ovenčali nagradama u Turskoj

0
PODELI

I mešoviti i ženski hor Studenskog kulturnog centra iz Niša noćas se vratio sa velikim brojem nagrada i priznanja iz turskog grada Čanakale, gde je održano međunarodno horsko tamičenje.

Prvu nagradu u kategoriji mešovitih horova na Međunarodnom horskom takmičenju u Čanakale u Turskoj poneo je Mešoviti hor Studenskog kulturnog centra iz Niša pod dirigentskom palicom maestra Zorana Stanisavljevića, redovnog profesora Fakulteta umetnosti u Nišu. Oni su osvojili još jednu specijalnu nagradu koja se dodeljuje na ovom takmičenju.

Drugo mesto u konkurenciji omladinskih horova osvojio je Ženski hor SKC-a pod dirigentskom palicom Ivane Mirović, vanrednog profesora Fakulteta umetnosti u Nišu.

Na festivalu u Čanakaleu u Turskoj učestvovalo je pedesetak horova iz 11 zemalja sveta.

“Takmičili smo se u grupi koja je najatraktivnija, grupa mešovitih horova odraslih i osvojili smo najveći broj poena 93,6 . To nam je donelo prvo mesto na takmičenju.  Za izvođenje numere na Turskom dobili smo  specijalnu  nagradu. Ova nagrada se dodeljuje samo jednom horu na celom festivalu. Ovo je bilo jedno divno iskustvo. Imali smo izuzetno interakciju sa publikom koja je veoma lepo primila naše izvođenje”, kaže maestro Zoran Stanisavljević koji ocenjuje da organizacija ovog festivala bila  na visokom nivou .

U Čanakaleu je bilo preko 1500 učesnika.

“Bio je to pravi praznik horske muzike ovom gradu. Visok nivo takmičenja a i samog žirija je ono što je okarekterisalo takmičenje. Nama to izuzetno znači jer već godinama unazad održavamo taj nivo uspešnih nastupa. Pored samog takmičenja izuzetno nam je važna i razmena kulture i muzičkih sadržaja s obzirom da su horovi bili iz celog sveta,” dodaje maestro Stanisavljević.

U vrlo zahtevnoj konkurenciji koja ima svoje propozicije pola programa je bilo koncipirano tako da je izvođena domaća muzika i domaći autori srpske horske muzike.

“Sa nama je bio i kompozitor Dragan Tomić čiju smo kompoziciju izveli u festivalskom delu programa. Izveli smo i vrlo zahtevnu i tešku kompoziciju “Oče naš”,  kompozitora Aleksandra Vujića, našeg proslavljenog autora, potom kompoziciju “ Kraiške pjesme” Nemanje Savića iz Republike Srpske, koja je naišla na dobar odziv jer zvuči dosta rustično i u njoj se koriste specijalni efekti. Izveli smo i druge kompozicije koje su već bile deo našeg repertoara i koje se pevaju na festivalima. Naš program je zahtevao promenu boje hora, načina izražavanja i interpretiranja, pa smo mogli da pokažemo raskoš glasova i interpretativnih mogućnosti našeg hora.  Predstavili smo grad Niš, Studenski kulturni centar i Niški univerzitet na najbolji mogući naćin koji je bio na visokom umetničkom nivou,“ dodaje profesor.

Sa festivala smo doneli najveći broj nagrada i praktično smo laureati tog festivala.

“Studenti koji pevaju u horu imali su priliku da se upoznaju i vrlo lepo su se družili  sa studentima iz drugih država , poput Mađarske, Rumunije, Turske, Moldavije, Ukrajine, Bugarske, Severne Makedonije , Grčke i drugih zemalja. Nosimo veoma lepe utiske sa ovog takmičenja”, dodaje Zoran Stanisavljević

“Utisci iz Turske su fantastični, od onoga  kako su nas domaćini primili pa do poslednjeg dana takmičenja. Na festivalu je bilo tako lepo i pozitivno. Od dolaska do samog kraja su bili sa nama. Taj njihov vedar duh koji nas je pratio ostavio je najjači utisak na sve nas. Publika je sve vreme sa nama igrala i pevala. Svaka nova kompozicija bila je praćena njihovom pozitivnom reakcijom. Ovacije smo dobijali i za kompozicije koje poznaju ali i koje prvi put čuju. Pevali smo “ Now is the Month of Maying” Thomasa Morleya, “Sanctus” iz troglasne mise  Andrea Capleta, “Dodolske pesme” Marka Tajčevića,  “Rasnala e malka moma””, bugarsku narodnu pesmu i Primorske napjeve” Mokranjca.  Najveće ovacije smo dobili za pevanje na turskom jeziku . Malo je falilo da dobijemo prvu nagradu. To je takmičenje i uvek ima neko ko ima malo bolji uspeh. Ispred nas je bio fantastičan hor iz Moldavije i oni zaslužuju sve pohvale. Mi smo prezadovljni”, kaže Ivana Mirović, dirigentica pod čijom palicom je nagradu osvojio ženski omladinski hor.

Dirigentica ženskog hora se slaže sa ocenom svog kolege Zorana Stanisavljevića  da je festival bio fantastičan i da je sve bilo lepo organizovano.

“ U horu kojim sam dirigovala pevalo je 20 devojaka i srećni smo što smo tako lepo prezentovale Studenski kulturni centar i naš grad i državu”. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde