Naslovna Društvo Upis u srednje škole počinje sutra

Upis u srednje škole počinje sutra

0
PODELI

Učenici osmog razreda koji su polagali završni ispit 8. i 9. juna će se upisivati u srednje škole gde su raspoređeni na osnovu uspeha postignutog tokom osnovnog školovanja u šestom, sedmom i osmom razredu i na osnovu broja osvojenih na završnom ispitu.

U nedelju, 7. jula matične osnovne škole su objavile raspored učenika po srednjim školama. Učenici su raspoređivani tako što su ukrštane njihove liste želja sa brojem osvojenih bodova. Podsećanja radi osmaci su na osnovu uspeha iz osnovne škole mogli da osvoje najviše 60 poena, a na završnom ispitu 40.

Sutra počinje i drugi upisni krug za one učenike koji su ostali neraspoređeni.

Slobodna mesta posle drugog upisnog kruga srednje škole će objaviti  10.jula, a 11.jula učenici koji su ostali nerapoređeni u prvom krugu upisivaće se u one škole u kojima su ostala slobodna mesta nakon popunjavanja novih lista želja, ali samo sa imenima škola, smerova i obrazovnih profila koji su ostali nepopunjeni.

Završni ispit u Nišavskom upravnom okrugu polagalo je  3459 osmaka. Niko od njih nije uspeo da osvoji na završnom ispitu maksimalnih 40 poena, a to znači da ni jedan osmak nije rešio sve zadatke sa testova.            Broj učenika koji su uspeli da reše sve zadatke na testu iz srpskog jezika i osvoje makimalni broj poena je 79. Samo 29 učenika odgovorilo tačno na sva pitanja iz matematike. Pet učenika je dalo tačan odgovor na svih 20 pitanja koja su se našla na kombinovanom testu.

Pažnju prosvetnih vlasti je posebno privukao podatak da ni učenici koji su nosioci diplome „Vuk Karadžić“ kao ni đaci generacije nisu uspeli da se snađu i reše sve zadatke. Ali, to je trenutak koji zahteva i posebne uslove rada, koncentraciju, da se radi bez pritiska što je bilo nemoguće budući da poeni odlučuju o budućem školovanju, pa je pomalo i razumljivo da su se deca tu i tamo zbunila.

Kao i do ove godine, tako je i sada najveće interesovanje osnovaca vladalo za upis u niške gimnazije koje su ponudile i najviše mesta. Slede Medicinska, Ekonomska, Pravno-poslovna , Elektrotehničke i Ugostiteljsko-turistička škola.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde