Naslovna Kultura Večeras premijera predstave “Ooo kamenjene” Dragane Jovanović 

Večeras premijera predstave “Ooo kamenjene” Dragane Jovanović 

69
0
PODELI

Predstava Dragane Jovanović, glumice Narodnog pozorišta u Nišu, “Ooo kamenjene” premijerno će biti izvedena večeras u 19 sati u okviru festivala ArtFemine u organizaciji Centra za devojke. Predstava će biti ispreda spomenika Jeleni Dimitrijević u Tvrđavi. U pitanju je autorski projekat Dragane Jovanović u saradnji sa Centrom za devojke. 

“Predstava “Oooo kamenjene” je predstava o tri ženska spomenika, Jeleni Dimitrijević, Đuki Dinić i Nadeždi Petrović. Zapravo, radi se o pitanju žena i njihovog položaja , vremenu sećanja i zaborava, ali i savremenom trenutku. Da li te žene koje su spomenici i dalje žive i šta je sa ženama 21 veka. Koliko smo mi okamenjene i zarobljene u trendovima, šoping centrima, botoksima, obavezama, nepredovanju, identifikaciji sa muškarcima”, kaže Dragana Jovanović.

Ona dodaje da je to jedan mali umetnički akt koji je krenuo iz jedne nemogućnosti da se nešto učini. 

Skloni smo da kažemo da je danas nemogiće napraviti predstavu, nemoguće je danas nešto učiniti. Ja, zapravo, mislim da je potrebno krenuti od nemogućeg. Treba se setiti naših drugova iz 68 koji su rekli “krenimo od nemogućeg”, dodaje niška glumica.

Predstava je finansirana od strane Sekretarijata za kulturu Grada. 

“Sredstva koja glumci dobijaju su simbolična i većina kolega kaže, pa šta sa tim da radim. Pa eto, ideje puno koštaju ali treba krenuti od nečega. Kako su to skromna sredstva ja sam se odlučila za taj najradikalniji i najbolji način pozorišta, a to je  kada je glumac, akter, sam u praznom prostoru naspram jednog koji gleda. Još jedan aspekt ove predstave koji mene jako interesuje je da  pozorište izađe iz konformizma koji jeste scena, sala i udobnost i krene gledaocu u susret, slučajnom prolazniku, nekome ko će se tu naći uopšte neznajući o čemu se radi, ni ko je Jelena Dimitrijević, ni ko je Đika Dinić ni ko je Nadežda Petrović, kaže Dragana Jovanović.

Dodaje da njen autorski rad kreće od 2003.godine.

Glumica sam u Narodnom pozorištu, a pošto ste u pozorištu nekako uvek birani za neku predstavu ili projekat, moje biće ne trpi da čeka i da bude birano, pa sam kenula u akciju. Svi  moji autorski projekti se bave ženama jer se ja zanimam za svoje biće. Prva je bila carica Teodora sa kojom sam postavila pitanje šta je žena. Da li je ona vladarka, carica, kurva ili prosto žena, potom sledi Nadežda Petrović, a onda su se izrodile i Jelena Dimitrijević i Đuka Dinić. Prošle godine sam radila i predstavu “Nevidljive 45 plus” o ženama koje sa 45 godina ostaju bez posla i postaju društveno nevidljive. Tako da to je pitanje nekog primenjenog pozorišta, neka putanja koja mene interesuju kao biće i ja želim to  da podelim sa društvom”, objašnjava Dragana Jovanović.

Predstavom “Ooo kamenjene” Dragana Jovanović želi da podseti javnost na značajne žene u Nišu koje su za svoj rad i doprinos društvu dobile spomen obeležja, Jeleni Dimitrijević, književnici čiji se spomenik nalazi u Tvrđavi,Đuki Dinić, narodnom heroju čija se bista nalazi u parku ispred zgrade Univerziteta i slikarki Nadeždi Petrović čiji je spomenik na Keju.

I sam naziv predstave u sebi nosi poruku.Ona u predstavi govori o okamenjenim ženama, ženama koje jesu spomenik, ali živi spomenik. 

“One jesu spomenici ali su žive, a šta je sa ženom 21. veka i njenom okamenjenom dušom”, pitanje je koje postavlja glumica Dragana Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde