Naslovna Kultura U prisustvu državne sekretarke Stane Božović otvorena izložba „Najznamenitije Srpkinje dvadesetog veka“.

U prisustvu državne sekretarke Stane Božović otvorena izložba „Najznamenitije Srpkinje dvadesetog veka“.

121
0
PODELI

Sinoć je u prostorijama Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Pantelej otvorena izložba „Najznamenitije Srpkinje dvadesetog veka“. Izložbom su predstavljene žene koje su dale nemerljiv doprinos drušvenom, umetničkom, naučnom i kulturnom razvoju Srbije u prethodnom veku. Na jednom mestu su se našle Desanka Maksimović,  Milica Stojadinović Srpkinja, Desa Gišić, Isidora Sekulić, Olja Ivanjicki, Milena Pavlović Barili, Nadežda Petrović, Vukosava Velimirović, Draginja Ružić, Ljubica Marić, Soja jovanović, Saša Božović, Jelisaveta načuć, Draga Ljočić Milošević, Vladislava polit Desančić, Ksenija Atanasijević, Mileva Marić Anštajn, Maga Magazinović.

Gošća otvaranja izložbe bila je dr Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je na otvaranju izložbe rekla da je izložba posvećena „ Svim jakim ženama iz naše prošlosti koje treba da budu model današnjem društvu“.

„Ovom izložbom hoćemo  da pošaljemo jednu snažnu poruku šta je prava vrednost Srbije. To su upravo ove žene koje su zlatnim slovima ispisale anale srpske istorije u književnosti, muzici, arhitekturi, društveno humanističkom radu, medicini. O njima treba da se čuje i one treba da budu model svima nama koji radimo i koji želimo da Srbija bude još bolja i uspešnija,” dodala je.

Kako je Božović istakla, izložba je pokrenuta 8. marta i ona će u toku ove godine obići gotovo sve gradove u Srbiji.

Govoreći o važnosti učešća žena u društvenom i javnom životu Srbije u ovom trenutku Božović je rekla da politika Vlade Srbije isključuje svaku diskriminaciju.

„Mi tražimo potpunu ravnopravnost i jednake mogućnosti“, rekla je Stana Božović.

„Ono što je indikativno u prethodnom periodu je da su postojale oblasti u kojima uopšte nismo imali žene. Imamo zakone, a sada je i novi zakon o rodnoj ravnopravnosti pred usvajanjem, koji traži da 40 posto žena bude zastuljeno u svim strukturama. To je važno jer žene u društvu ćine većinu stanovništva.“

Stana Božović je podsetila da su trenutno na svim nivoima odlučivanja zastupljene žene, ali da ih najmanje ima na lokalnom nivou.

 „Imamo  predsednicu Narodne Skupštine, potom je žena na čelu „Narodne banke Srbije,imamo predsednicu Vlade… Mnoge zemlje Evropske unije nemaju predsednicu Vlade. Imamo ministarke, podpredsednicu Vlade. Ono što nije dobro je što imamo malo žena na funkcijama na lokalnom nivou. Malo je žena predsednica opština. Želimo da našom državnom politikom ohrabrimo sve žene da nemaju barijere, da se nađu na mestima odlučivanja, da budu birane i da mogu da obavljaju najodgovornije funkcije upravo za unapređenje Srbije. U tom pravcu ide i politika Vlade i predsednika Aleksandra Vučića i predhodnih godina napravili smo veliki pomak.“

Otvaranju izložbe prisustvovali su načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski,  gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik GO Pantelej Bratimir Vasiljević i predstavnici društvenog, javnog i političkog života Niša.

Izložba će bti otvorena pet dana za građane Niša koji žele da pogledaju koje su to žene obeležile prošli vek u Srbiji.

Posle Niša, izložba se seli u Kruševac.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde