Naslovna Kultura Filmom „Ćutanje drugih“ počeo Festival evropskog filma

Filmom „Ćutanje drugih“ počeo Festival evropskog filma

79
0
PODELI

U punoj sali Oficirskog doma sinoć je projekcijom film „Ćutanje drugih“ počeo Festival evropskog filma u Nišu. Putujući Festival evropskog filma će gostovati u našem gradu do 6. jula.  Ovoga puta u dvorištu ispred i u sali Oficirskog doma biće prikazano šest ostvarenja novije evropske produkcije.

Festival evropskog filma ima višegodišnju tradiciju putujućeg festivala koji u gradovima širom Srbije donosi najnovija evropska filmska ostvarenja. Festival je podeljen u letnji i jesenji ciklus.

Na otvaranju Festivala podsetila je da se ova manifestacija već osam godina održava u našoj zemlji.

„Ova manifestacija pruža priliku našim građanima da upoznaju raznolikost filmske produkcije širom Evrope i da kroz filmska ostvarenja upoznaju kulturu različitih zemalja Evrope. Uverena sam da će brojni ljubitelji filmske umetnosti u našem gradu uživati u programu koji su priredili organizatori. Grad Niš pruža punu podršku ovakvim manifestacijama Ovaj festival treba da se razvija, raste i da i organizatori i publika budu zadovoljni“ rekla je Jelena Mitrovski gradska većnica Niša.

Organizator ovog vrlo rado posećenog filmskog maratona je Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom i Media i reform centrom Niš.

Nama je veliko zadovoljstvo da je za sve ove godine koliko traje Festival Evropskog filma Niš stalna i nezaobilazna stanica. To samo govori koliko niška publika voli evropski film i nama je veliko zadovoljstvo da broj onih koji gledaju projevije iz godine u godinu raste. Mi smo prošle godine imali rekordan broj posetilaca na novou Srbije, oko 7000. Filmovi su se prikazali u 15 gradova a ukupno je prikazano oko 30 filmova“, rekla je Danijela Vučić iz EU info kutka.

Danijela je podsetila da se u letnjem ciklusu prikazuje šest filmova.

“Ćutanje drugih” film koji je sinoć, uz grickalice, kolače i piće koje je pripremio organizator,  gledalo preko sto Nišlija, otkriva veliku borbu žrtava 40-godišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

Drugi film koji je sinoć prikazan bio je “Dijamantino” u portugalsko-brazilsko-francuskoj koprodukciji.

Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

„Niš je četvrta stanica u kojoj je putujući Festival evropskog filma a od jeseno nas očekuje nastavak sa još većim brojem filmova“, dodala je Danijela Vučić.

Večeras će na velikom platnu biti filmovi “Belgijski kralj” i” Krvavo mleko”

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju kažu organizatori Festivala.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde