Naslovna Sve vesti Bela Palanka “Čuvari nasleđa” uče decu i odrasle starim zanatima u niškoj Tvrđavi ...

“Čuvari nasleđa” uče decu i odrasle starim zanatima u niškoj Tvrđavi  

409
0
PODELI

U Tvrđavi je otvorena u kulturno-umetnička manifestacija “Čuvari nasleđa”, koja će trajati do 7. jula. Organizator manifestacije je Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ iz Niša.

Cilj manifestacije , kako je rekla organizator Maja Sević je “da mladima pre svega pokažemo da stari zanati ne treba da odumru i da veštinu izrade predmeta ručno rađenih ne treba zaboraviti. Na ovaj način želimo da čuvamo naše kulturno nasleđe ali i upoznamo mlade ljude, koji nisu imali prilike da to do sada vide, sa bogatstvom srpskog zanatstva. Stari zanati sada izrađuju moderne predmete i to je upravo to što želimo da prikažemo, da starim zanatima pravimo upotrebne moderne predmete“

Svoje umeće predstavili su različite zanatlije – korpar, sapundžija, grnčar, vezilja,  bombondžija,pletilje…  Učesnici su došli iz Niša, Svrljiga, Bele Palanke, Kragujevca, Pirota.  Čuvarima nasleđa su se pridružili i slikari iz udruženja “Luna”.

“Na otvaranju manifestacije smo imali veliku posećenost. Ono što nas raduje je da su deca bila oduševljena prezentacijom zanata koje smo imali. Jedna od prisutnih umetnica – zanatlija  je na licu mesta pokazivala kako se izliva glina i kako se izvlače elementi iz kalupa, sve do faze pečenja. Na drugoj radionici su deca vezla na drvetu i tkala. Deca su naučila da rade jedan zanimljivi vez na drvetu.  Imali smo animatore koji su uveseljavali decu. Sa njima su crtali, bojili..” rekla je Maja Sević.

Prilikom otvaranja manifestacije svi posetioci su uživali u igri folklora KUD “Mladost” Niš.  

“Ovoga puta bilo je i jedno iznenađenje. Jedna mama i njene dve kćeri su izveli predstavu za decu po motivima basne “Roda i lisica”. Bilo je vrlo zanimljivo, a za decu vrlo poučno”

Tokom jučerašnjeg dana  organizovane su  interaktivne radionice gde su se posetioci oprobali u izradi raznih umetničkih i zanatskih predmeta.

Poseban deo namenjen i najmlađima koji su uz različite interesantne igre od “Koka kole”, koja je bila jedna od donatora manifestacije, dobili i omiljeni napitak da se osveže.

Mali Teodor ima četiri godine. Došao je u Tvrđavu  da se igra sa bakom a na manifestaciji  “Čuvari nasleđa” je postao leopard. Naime animatori  koji su iscrtavali i šminkali decu su dečaku oslikali na licu masku leoparta što je dete veoma razveselilo.

Kako kaže Maja Sević, planirano je da se različite radionice održavaju svakog dana u terminu od 17 do 20 časova a posetioci Tvrđave će čuvare tradicije moći da sretnu već od 10 sati.

“Svakog dana od 10 do 20 sati građani i gosti Niša moći će sa se upoznaju sa starim zanatima koji su prilagođeni novom vremenu. Svi koji su zainteresovani moći će u razgovoru sa zanatlijama , ali i gledajući kako oni rade, da se upoznaju sa načinom rada i veštinama zanatlija”.

Ovo je prva manifestacija ove vrste koju u niškoj Tvrđavi organizuje Udruženje Višnja.

“Nadamo se da će postati tradicija, s obzirom da je posećenost velika. Svi ljudi koji su nas posetili bili su veoma zadovoljni jer vide nešto osobeno i autentično, prezentaciju starih zanata u novom ruhu. “

Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš, Sekretarijat za kulturu i informisanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde