Naslovna Kultura Od četvrtka do subote  Festival evropskog filma u Nišu

Od četvrtka do subote  Festival evropskog filma u Nišu

72
0
PODELI

Festival evropskog filma stiže na svoju četvrtu stanicu , u Niš, u okviru ovogodišnjeg letnjeg ciklusa.  Putujući Festival evropskog filma od 4. do 6. jula gostuje u Oficirskom domu u Nišu. U tri dana biće prikazano šest ostvarenja novije evropske produkcije.

Festival evropskog filma ima višegodišnju tradiciju putujućeg festivala koji u gradovima širom Srbije donosi najnovija evropska filmska ostvarenja. Festival je podeljen u letnji i jesenji ciklus. Tokom leta festival stiže u bašte, bioskope ma otvorenom, EUTeka biblioteka i kulturne centre širom Srbije. Do kraja avgusta, putujući Festival evropskog filma gostovaće, prema rečima Danijele Vučić iz EU info kutka u Nišu, u devet gradova, sa šest filmova, a od jeseni nas očekuje još vwći broj filmova najbolje evropske produkcije, koje će srpska publika biti u prilici da vidi tokom jeseni.

“Nama je drago da je ovogodišnji festival krenuo s juga, početkom juna je otvoren u Vranju, Nakon toga festival je gostovao u Leskocu, trenutno je u Šapcu, a nakon Niša turneja se nastavlja odlaskom u Novi Sad, Kragujevac, Ćićevac , Smederevo i Zemun”, rekla je Danijela Vujić.

Dejan Dabić, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, predstavio je filmove koji će biti emitovani u Nišu.

Festival će 4. jula u 20.30 časova otvoriti špansko ostvarenje „Ćutanje drugih“, čiju režiju potpisuju Almudene Karasedo i Roberta Bahara. Reč je o dokumentarcu koji se bavi borbom žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom.

Prve večeri festivala na programu je i portugalsko-francusko-brazilski film „Dijamantino“ Gabrijela Abrantesa i Danijela Šmita. U središtu ove drame sa elementima komedije nalazi se nekada velika svetska fudbalska zvezda, koja tragajući za novim smislom života kreće na pravu odiseju i na tom putu se susreće sa neofašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Petog jula na programu su roudmuvi „Belgijski kralj“ Petera Brosensa i Džesike Vudvort, koprodukcija Belgije, Francuske i Bugarske.

Poslednjeg dana manifestacije pred publikom će se naći dva dokumentarca- holandski film „Stranac u raju“ Gvida Hendriksa, koji se bavi temom izbeglica, i „Daleki lavež psa“ Simona Lerenga Vilmonta, koprodukcija Danske, Švedske i Finske (6. jul), čija se radnja dešava u ratnoj zoni u Ukrajini i prati život desetogodišnjeg dečaka.

Festival u Nišu organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom i Medija i reform centrom. Festival je deo kampanje #EUzaTEBE

Projekcije će biti organizovane u bašti Oficirskog doma, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, filmovi će biti prikazani u sali Oficirskog doma. Ulaz je, kao i svake godine, besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde