Naslovna Društvo „Čuvari nasleđa“ u niškoj Tvrđavi od 4. jula

„Čuvari nasleđa“ u niškoj Tvrđavi od 4. jula

429
0
PODELI

Od 4. do 7. jula u niškoj Tvrđavi održaće se kulturno–umetnička manifestacija pod nazivom „Čuvari nasleđa“ u organizaciji Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ iz Niša.

„Svakog dana od 10 do 20 sati građani i gosti Niša moći će sa se upoznaju sa starim zanatima koji su prilagođeni novom vremenu. Svi koji su zainteresovani moći će u razgovoru sa zanatlijama , ali i gledajući kako oni rade, da se upoznaju sa načinom rada i veštinama zanatlija. Biće tu sapundžija, bombondžija, ćurčija, grnčar, šnajder i mnogi drugi,“  kaže Maja Sević iz udruženja „Višnja“, koja je organizator ovog događaja.

foto: GP018

„Cilj nam je da mladima pre svega pokažemo da stari zanati ne treba da odumru i da veštinu izrade predmeta ručno rađenih ne treba zaboraviti. Na ovaj način želimo da čuvamo naše kulturno nasleđe ali i upoznamo mlade ljude, koji nisu imali prilike da to do sada vide, sa bogatstvom srpskog zanatstva. Stari zanati sada izrađuju moderne predmete i to je upravo to što želimo da prikažemo, da starim zanatima pravimo upotrebne moderne predmet“

Planirano je da svakog popodneva od 17 do 20 sati budu interaktivne radionice gde će svi posetioci moći da učestvuju u izradi nečega što se tog trenutka radi na nekom štandu. Na ovim radionicama mogu da učestvuju svi , od najmlađeg do najstarijeg.

foto: GP018

„Osmislili smo aktivnosti za najmlađe sugrađane. Animatori će brinuti o najmlađima. Postavićemo šator u kome će deca moći da se igraju sa drvenim kockama. Oni će videti kako naši stolari rade. Biće deo u kome će deca slikati i pokazati svoj talenat. Slikaće flomasretima i slikarskim bojama,“ objašnjava Maja Sević.

Vez na drvetu je umetnost koja je retko kome poznata, a ovoga puta ne samo da se može videti, nego će učesnici moći i da se oprobaju u izradi minđuša i drugih predmeta koji se na ovaj način rade.

„Ovo je nešto vrlo zanimljivo, neobično, vredi da se poseti i da se vidi. To je zaista nešto novo a predmet koji se izradi moći će da se upotrebi kao privezak na lančiću, minđuša i slično.“

Tkanje, jedan od najstarijih zanata radiće se na neobičan način,

„ Razboji na kojima će se raditi biće neobični, okrugli. Nisu četvrtasti, na koje smo svi navikli“

Maja Sević kaže da će jednog dana gostovati keramičar koji će na licu mesta pokazati kako se izrađuju predmeti od keramike.

„ Keramičar će doneti svoje kalupe, glinu koja će se na lici mesta izlivati“.

Na manifesaciji će učestvovati 14 učesnika, zanatlija različitih zanata iz Niša.

„Priključilo nam se i jedno udruženje iz Beograda koje ima saradnju sa manastirom Hilandar i oni će sve vreme sajma biti sa nama. Doći će nam i žene ćurčije iz Svrljiga koje rade sa kožom. Iz Kragujevca nam je gost i učesnik grnčar koji na nov savremen način radi grnčariju, poput lampi, lustere i različitu upotrebnu keramiku“

Pokrovitelj manifestacije, koja je prodajno–humanitarnog karaktera je Grad Niš, Sekretarijat za kulturu i informisanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde