Naslovna Sve vesti Niš Posao za 129 nezaposlenih kroz Program aktivne politike zapošljavanja

Posao za 129 nezaposlenih kroz Program aktivne politike zapošljavanja

241
0
PODELI

U Gradskoj kući uručene su odluke korisnicima programa i mera Aktivne politike zapošljavanja kojima je obuhvaćeno 70 poslodavaca sa teritorije Grada Niša. Oni će zaposliti, i angažovati kroz program javnih radova 129 lica sa evidencije nezaposlenih pronaći posao.

U prvoj grupi učestvuje 65 poslodavaca koji će uposliti 99 lica a kroz program javnih radova biće angažovano 30 lica kod pet poslodavaca.Ugovore su uručili generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, direktor niške Filijale NSZ Boban Matić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Jedan od poslodavaca kome je uručena odluka je i privatni Dom zdravlja „Hipoktat group“ koji će zaposliti jedno lice i to za poslove spremačice.„Dobili smo pomoć za zapošljavanje teže zaposlivih kategorija. Mi smo do sada zaposlili dva invalida. Sada ćemo dobiti 150 000 dinara“Knjigovostvena agencija „Emili“ vlasnice Violete Pepić iz Matejevca primiće jednog nezaposlenog.„Konkurisali smo za zapošljavanje radnika i primićemo sredstva od 150.000 dinara što je dovoljno za angažovanje jednog lica“Različite su oblasti u kojima će novozaposleni raditi.„ Imamo proizvodnju, usluge, intelektualne usluge, ugostiteljstvo… Znači jedna široka lepeza delatnosti je prisutna kod poslodavaca koji su konkurisali za ovaj prvi krug. I dalje se traže radnici u velikim kompanijama , potom za IT sektor, kao i lične usluge“ objasnio je direktor niške Filijale NSZ Boban Matić.

Sredstva koja će poslodavci dobiti po ovom osnovu je 150 000, odnosno 180 hiljada dinara po zaposlenom licu, a ukupno kroz lokalni program mera očekuje se otvaranje oko 400 novih radnih mesta, za šta su grad i Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine izdvojili ukupno 63,6 miliona dinara.”Grad Niš je za dve godine, nivo izdvajanja za podsticaje u zapošljavanju podigao sa 20 na 40 miliona dinara i taj trend ćemo i nastaviti, jer od otvaranja novih radnih mesta važnijeg posla nema”, rekao je Gradonačelnik Darko Bulatović .”Vrlo brzo, nadam se, ispunićemo i cilj da broj nezaposlenih smanjimo na ispod 20 000, što je gotovo dvostruko manje nego što je to bilo pre samo tri ili četiri godine”, poručio je Bulatović.U Nišu je broj nezaposlenih smanjen sa 26 619 na 23 334, odnosno za 12 procenata.“ Mi smo predvideli da ove godine uključimo preko 30.000 lica na nivou Srbije u finansijske mere aktivne politike zapošljavanja. Tu kvotu lagano sustižemo. Što se tiče grada Niša , mi smo sa centalnog nivoa iz direktnog budžeta Nacionalne službe zapošljavanja plasirali preko 180 miliona dinara i zahvaljujući tome je uključeno preko 950 lica u mere aktivne politike zapošljavanja. A to je mimo ovoga što danas radimo sa lokalnom samoupravo”, rekao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe zapošljavanja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde