Naslovna Politika Predsednik Vučić – U borbi protiv elementarnih nepogoda osnovni zadaci su regionalno...

Predsednik Vučić – U borbi protiv elementarnih nepogoda osnovni zadaci su regionalno i globalno povezivanje i unapređenje infrastrukture

185
0
PODELI

“Regionalno povezivanje, globalno povezivanje i unapređenje infrastrukture tri ključna su ključna zadatka za budućnost“, rekao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na na ceremoniji zatvaranja međunarodne vežbe „Srbija 2019“.

Prethodna tri dana na teritoriji Nišavskog okruga učestvovalo je oko 700 članova iz Srbije, Rusije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske, Kube, kao i predstavnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra i provežbalo združeni odgovor u cilju otklanjanja posledica u vanrednim situacijama.

„Meni su pripremili šest stranica dugačkog govora, ali ja ću da govorim kratko iz glave, ono što mislim i sada osećam. Dugujem pre svega veliku zahvalnost svima vama koji radite jedan od najtežih poslova, jer kao što vidite mnogima od nas je na ovoj vrućini teško samo i da sedimo, a kako je vama da po ovakvom vremenu radite najteže poslove, na vrelini, po hladnoćo i kada je naša zemlja ugrožena poplavama“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravljajući sve prisutne, ali pre svega spasioce.

On se zahvalio “ našim ruskim prijateljima koji su zajedno sa našim drugim prijateljima iz regiona, i svojevremeno iz Bosne i Hercegovine, iz Severne Makedonije, ali i Turske i Mađarske, a danas bi da pozdravim i ljude sa Kube i iz Rusko-jermenskog društva, koji su se zajedno sa nama borili protiv poplava 2014.godine“, kazao je predsednik Vučić.

On je podsetio da su tada pripadnici Ruskih spasilačkih jedinica rizikovali svoje živote boreći se da spase sbaki život u jezivim poplavama u Obrenovcu i okolini obrenovca, ne bi li ga sačuvali.

„Od tada je stvorena ta vrsta prijateljstva i bratstva naših spasilačkih jedinica. I ovoga puta imali smo mnogo toga od njih da naučimo. Čini mi se da smo se pokazali kao dobri domaćini, ali bih rekao da su tri stvari za nas najvažnije“, dodao je predsednik Vučić.

 

Predsednik Vučić je istakao da je ova vežba samo jedan od primera koji potvrđuje važnost saradnje između država u slučaju velikih prirodnih katastrofa.

On je istakao da elementarne nepogode ne poznaju granice.

„Kada narastaju Bosna i Drina, raste i Sava. Zato ćemo morati zajednički da se štitimo i radimo. Kada imamo nepogode na jugu Srbije, one će pogoditi i deo Severne Makedonije, a isto je i sa severom Srbije i jugom Mađarske. Zato moramo zajednički štititi živote ljudi. Podjednako važno je i da sarađujemo i sa Rusijom i Kubom i svim drugim zemljama“, naglasio je predsednik Vučić.

On je naglasio da je potrebno da unapređujemo dve stvari, prva je infrastruktura kojom bi se zaštitili od potencijalnih elementarnih nepogoda, a druga je kako da opremimo ljude koji obavljaju ovaj najteži posao, ali i kako da budu zadovoljni i da žele da rade ovaj težak posao, da rizikuju svoj život.

„To znači da moramo da popravimo njihov standard, da popravimo njihove plate. Što se ovoga poslednjeg tiče hoču vama, dragi vatrogasci i spasioci iz Republike Srbije da kažem da i ove godine možete da očekujete povećanje plate od 10 odsto. Nije malo, a verujem da će dogodine biti isto toliko, pa i još više. Hoćemo da vas motivišemo da radite, mada znam da vi ovo ne redite zbog novca“, kazao je predsednik Vučić.

Vučić se ovom prilikom zahvalio Ministarstvu za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije koje je, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, organizovalo ovu značajnu međunarodnu vežbu u oblasti vanrednih situacija a posebnu zahvalnost je uputio za svu podršku predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, rekavši da  “ sve što su se u razgovorima poslednje dve godine dogovarali, Srbija je ispoštovala

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je da je civilna vežba „Srbija 2019“ bila odlična prilika za unapređenje međunarodne saradnje spasilačkih timova.

„Najbolji način da unapredimo svoja znanja i razmenimo iskustva jesu upravo ovakve zajedničke vežbe. Njen cilj bilo je dodatno razvijanje kapaciteta za odgovor i uklanjanje posledica vanrednih situacija, uz angažovanje specijalističkih timova i korišćenje specijalne spasilačke opreme”, rekao je Stefanović, zahvaljujući se svima koji su učestvovali u trodnevnoj vežbi.

Prirodne elementarne nepogode nemoguće sprečiti, rekoje i potencirao  da nam klimatske promene na globalnom nivou ukazuju da ćemo u godinama pred nama biti svedoci novih prirodnih katastrofa širom sveta. Zbog toga “ svi zajedno moramo raditi na uvežbavanju spasilaca i unapređenju njihovih kapaciteta u slučaju poplava, zemljotresa ili požara”.

„Značaj međunarodne saradnje u oblasti vanrednih situacija je svakako ogroman i mi smo to osetili i na ličnom primeru. Upravo smo tokom velikih poplava 2014. godine uvideli koliko je važna pomoć inostranih partnera, kada su se srpskim spasiocima pridružili timovi sa više od 560 članova iz 14 zemalja. Prvi su nam u pomoć te 2014. priskočili upravo ruski spasioci, koji su i tokom velikih šumskih požara 2007. godine bili sa nama na terenu i pomagali nam u gašenju vatrene stihije i mi im dugujemo veliku zahvalnost. I to su samo neki od primera koji potvrđuju važnost saradnje između država u slučaju velikih prirodnih katastrofa i upravo je put kojim Republika Srbija ide, usmeren ka izgradnji i razvijanju uspešnih partnerskih odnosa sa brojnim međunarodnim subjektima sistema zaštite i spasavanja“, zaključio je Stefanović.

Zamenik ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan istakao je da je vežba „Srbija 2019“ realizovana zahvaljujući razgovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

„Vežba je uspešno održana i sve je bilo na izuzetno visokom nivou, zahvaljujući pre svega srpskim spasilačkim timovima, ali i svim učesnicima koji su bili danas sa nama. Ova vežba je primer bratstva naših naroda i prijateljstva svih spasilaca na svetu. Želim da se zahvalim vašoj zemlji na gostoprimstvu i neka gospod čuva ovu zemlju i njene neverovatne i divne ljude“, poručio je Čuprijan.

Na svečanosti povodom završne međunarodne vežbe „Srbija 2019“ prisustvovali su i brojne zvanice iz zemlje i inostranstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde