Naslovna Društvo Devetoro stanovnika Gradske opštine Pantelej dobijaju sredstva za zamozapošljavanje

Devetoro stanovnika Gradske opštine Pantelej dobijaju sredstva za zamozapošljavanje

110
0
PODELI

Zorica Dojčinovič spada u red teže zaposlivih lica. Pokušala je i radila na nekoliko radnih mesta, u tekstilnoj industriji, nedavno u “Leoniju”,  a ove godine odlučila je da pokrene sopstveni biznis. U tome su joj pomogli Gradska oopština Pantelej i Nacionalna služba za zapošljavanje.

“Moj plan je da proizvodim zimnicu. S obzirom na moje godine i da imam iskustva, znam to dobro da radim, odlučila sam da razvijam taj posao. Sredstvima koje sam dobila kao podsticajna proširiću proizvodnju. I do sada sam to radila,  ali  po malo. Ne plašim se  toga šta će biti, jer je to posao koji znam da radim. O svojim proizvosimaobaveštavaću preko oglasa, flajera, društvenih mreža i nadam se da će sve da bude u redu,” rekla je Zorica.

Zorica preporučuje,  pre svega drugim ženama, da bez obzira što su u godinama, ne treba odustajati već pronaći svoj put,  kako kaže “ ne odbacivati sebe” u uradi nešto na poslovnom planu i raditi ono šta umeju ili za šta su kvalifikovane.

Ona nije jedina koja je danas u Gradskoj opštini Pantelej uručena odluka o dodeli sredstava za samozapošljavanje

U okviru mera za brže zapošljavanje, predviđenih godišnjim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2019, Gradska opština Pantelej i Nacionalna služba za zapošljavanje-Filijala u Nišu izdvojile su namenska sredstva u iznosu od dva miliona dinara za sufinansiranje samozapošljavanja nezaposlenih lica sa područja ove Opštine.

“Za samozapošljavanje opština Pantelej je izdvojila milion i 100 hiljada dinara a Nacionalna služba za zapošljavanje sufinansira sa 900 000 dinara. Danas će devet nezaposlenih stanovnika opštine Pantelej dobiti odluke i mogućnost da otvore svoju radnju i da krenu sa sopstvenim biznisom,” objasnio je Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje filijala u Nišu.

Osnovni kriterijum da se dobiju sredstva je da su lica nezaposlena, da su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i da imaju završenu obuku „Put do uspešnog preduzetnika“.

Nakon sprovedene obuke nezaposlenih lica koja su bila  zainteresovana za pokretanje sopstvenog biznisa,  dvadeset polaznika je konkurisalo za ova podsticajna sredstva a posle bodovanja podnetih biznis planova odabrano je devet koji su finansijski podržani.

Inače, kako je propisano kandidati su mogli da dobiju podsticajna sredstva za sve delatnosti, osim trgovine i nekih koje se tiču proizvodnje oružja.

Odluke o dodeli sredstava za samozapošljavanje autorima najboljih biznis planova uručio je predsednik  opštine Pantelej Bratimir Vasiljević u prisustvu direktora  i zamenika direktora niške filijale NSZ, Bobana Matića i Nataše Stanković.

“Ovo je četvrta godina, od 2015. godine kako Opština Pantelej izdvaja sredstva za zapošljavanje svojih žitelja. Raduje nas što drugi “prepisuju” opštinu kada su u pitanju nova zapošljavanja. Mi smo rekli na početku mandata da nemamo važnijeg posla od zapošljavanja i svako radno mesto nam zlata vredi. S obzirom da mera zapošljavanja “ za poznatog poslodavca” više ne postoji, mi smo se odlučili da sredstva od milion i sto hiljada dinara opredelimo da pomognemo samozapošljavanje ljudi koji imaju sposobnosti i hrabrosti da krenu u nove poslovne izazove,” rekao je predsednik Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević.

U opštini Pantelej, kako je rekao direktor Boban Matić, ima  4492 nezaposlenih lica koja aktivno traže posao.

“ Pre godinu dana bilo je 5020, što je 11 ipo procenata manje nezaposlenih sada, a pre pet godina na evidenciji je bilo skoro sedam hiljada nezaposlenih.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od dvesta hiljada dinara, odnosno dvesta dvadeset hiljada dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili dvesta četrdeset hiljada dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde