Naslovna Sve vesti Niš Skupština opštine Pantelej usvojila tačku Statuta o budžetu za 2018. godinu

Skupština opštine Pantelej usvojila tačku Statuta o budžetu za 2018. godinu

201
0
PODELI

Odbornici Skupštine Gradske opštine Pantelej većinom glasova usvojili su na današnjoj sednici izmene Statuta opštine i Odluku o završnom računu budžeta za 2018.godinu.

Iako je opozicija bojkotovala rad skupštine Pantelej, vladajuća većina je bez rasprave usvojila predložene odluke.

Kako je predsednik Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević rekao izmenom Statuta ovaj najviši opštinski akt usklađuje se sa novinama u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutom Grada Niša. U tom smislu, osnivanje mesnih zajednica biće u nadležnosti Grada Niša a gradskim opštinama je povereno više drugih konkretnih poslova, kao što je rekonstrukcija i upravljanje nekategorisanim odnosno atarskim putevima, finansiranje i postavljanje podzemnih kontejnera, parkovskog mobilijara, dečjih igrališta kao i finansiranje određenih potreba predškolskih i osnovnoškolskih ustanova.

Na samom početku zasedanja opštinske Skupštine  napustili su Skupštinu jer nije prihvaćen njen predlog da se iz dnevnog reda izuzme tačka o izmenama i dopunama Statuta.

“ Očigledno da SNSu i koalicionim partnerima nije važno mišljenje građana i opozicionih odnornika. Osnovna primedba odnosila se na povlačenje tačke sa današnjeg zasedanja o izmenama i dopunama Statuta, što smo mi predložili a Skupština nije usvojila. Može da se kaže da je procedura ispoštovana ali broj učesnika  na javnoj raspravi pokazuje koliko je ispoštovana. Na slici se vidi ko je učestvovao na javnoj raspravi” rekao je šef odborničke grupe “ Koalicija za Pantelej” koja ima četiri odbornika, Slaviša Dinić.

Kako Dinić kaže bojkotovaće rad Skupštine “ dok se ne stvore mogućnosti da se čuje i druga strana i da” budemo prisutnii u medijima”.

On kaže da na dokument o kome se danas donosi odluka, Statut opštine , nema sugestija ni građana ni opozicije.

foto: Gradski portal

“Naš osnovni motiv za bojkot rada Skupštine gradske optine Pantelej je nepoštovanje opozicionih odbornika, naših predloga za izmene i dopune. Ima nelogičnosti o kojima treba razgovarati”

Predsednik opštine Bratimir Vasiljević prokomentarisao je bojkot opozicije na današnjoj sednici.

“ Nisu tačni navodi da nije poštovana procedura i zakon. Sve je poštovano. Prvo se o ovoj tački razgovaralo na Opštinskom  veću gde smo utvrdili Nacrt Statuta, podom je sledila javna rasprava. Neistina je da nismo poštovali Zakon i da nismo pozvali građane. Na sajtu Gradske opštine Pantelej objavljen je poziv , a mesne zajednice smo zvali da uzmu učešće u raspravi. Bilo je tridesetak učesnika u raspravi. Voleli bi smo da je bilo i više prisutnih ali mi na to ne možemo da utičemo. Nakon javne rasprave smo utvrdili Predlog i uputili ga danas na Skupštinu. naša obaveza je da uskladimo Statut sa Zakonom. Mi ćemo se zalagati da gradskim opštinama ostane nadležnost formiranja mesnih zajednica ali ne mogu da prejudiciram odluke Grada”, objašnjava Bratimir Vasiljević.

Skupštinska većina usvojila je takođe i Odluku o završnom računu budžeta za 2018.godinu.

“ Završni račun pokazuje da smo dobro radili, mada je uvek moglo i bolje i više, ali mi smo zadovoljni onim što smo ostvarili 2018. godine a to je skoro 90 posto ostvarenja budžeta,“rekao je predsednik Opštine Pantelej.

Vasiljević se nada da će i tekuća godina biti uspešna i čak bolje i pored toga što više “nema prihoda od taksi za zauzeća javnih površina za bendere.”

“Mi smo se racionalno ponašali, trošili za namene koje su najpotrebnije građanima kao što je socijala, sport, kultura. Planirani budžet za 2018. je bio 165 miliona. Ostvarili smo ga sa 90 posto. Ulagali smo u postavljanje podzemnih kontejnera, pravljenje vinjaka i mobilijara i pravljenje rampa za invalide. Ove godine je gradska opština Pantelej dobila priznanje od zaštitnika građana za pristupačnost. Naša opština je jedina u Srbiji koja je dva puta uzastopno dobila priznanje zbog takvog odnosa prema invalidnim licima, starim i bolesnim,”dodao je Vasiljević.

Za 2019. godinu je planiran budžet od 203 miliona dinara. U tu cifru je ušao i suficit  od 15 miliona koji je ostvaren u 2018. i 23 miliona su projekti koji bi trebalo završiti u ovoj godini.

Jedan od tih projektaka je izgradnja puta do manastira Svetog Jovana u Gornjem Matejevcu i Cerjanskog puta i platoa ispred Vizitorskog centra, čija je izgradnja u toku i koji bi trebalo da se završi do 15. jula.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde