Naslovna Društvo ZAVRŠEN ŠESTI MEĐUNARODNI FESTIVAL HORSKE DUHOVNE MUZIKE: Za kraj festivala 200 izvođača...

ZAVRŠEN ŠESTI MEĐUNARODNI FESTIVAL HORSKE DUHOVNE MUZIKE: Za kraj festivala 200 izvođača i Stabat mater

133
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 20.06.2019

Zajedničkim nastupom Moskovskog sinodalnog hora, Hora i orkestra Radio televizije Srbije, Hora „Coro normalista“ iz Meksika i Niške crkveno-pevačke družine „Branko“ koji su izveli Stabat mater, mitropolita Ilariona Alfejeva zatavoren je Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike „Muzički edikt“ koji je bijanalna manifestacija i već 12 godina se održava u Nišu. Na svečanom zatvaranju festivala, uz vođstvo maestra Bojana Suđića, zajedniči je nastupilo 200 izvođača, a njihovi glasovi koji su se stopili u jedinstven božanski glas ostavio je publiku bez reči. Svečanom zatvaranju Šestog međunarodnog festivala horske duhovne muzike prisustvovao je i patrijarh srpski gospodin Irinej kao i vladika niški Arsenije ali i ambasadori Ruske federacije i Meksika. Njima su se pridružili gradobačelnik Niša Darko Bulatović i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski sa svojim saradnicima.

Četvrto festivalsko veče koje je održano na platou ispred Svetosavskog doma otvoreio je Hor „Coro Normalista“ iz Meksika kojim je dirigovao Horhe Altieri Hernandez i koji je izveo četiri kompozicije. Nakon toga je nastupa Hor Radio televizije Srbije pod diregentskim rukovodstvom maestra Bojana Suđića, da bi se na kraju četvrte večeri publici predstavili gosti iz Rusije, Moskovski sinodalni hor kojim diriguje Aleksej A.Puzakov.

Moskovski Sinodalni hor jedan je od najstarijih profesionalnih horova u Rusiji, osnovan je u Moskvi 1721. godine. Patrijaršijski hor crkvenjaka kao pojaca, koji se pojavio u šesnaestom veku, bio je osnova Sinodalnig hora. U početku se patrijaršijski hor, sastojao od muških pojaca za službe. Pojanje je bilo monofono sve do sredine 17.veka, posle je hor počeo da peva polifone melodije, čime uvodi dečije glasove, altove i soprane u grupu. Kada je Patrijaršija ukinuta 1700.godine, hor je postao poznat kao „saborni“ odnosno katedralni, i bio je vezan za Uspenski hram u Kremlju. Nakon osnivanja Svetog sinoda 1721.godine hor je prebačen i postaje poznat kao sinodalni hor. Tokom 17. i 18.veka nastup patrijaršijskih pojaca i budućeg sinodalnog hora isticao se svojom muzikalnošću i umetničkim radom i predstavio je neku vrstu „moskovske paralele“ horu sastavljenom od monarhijskih crkvenjaka, pojaca, preimenovanom u Sudski hor Petra Velikog, kasnije prebačenog u Sankt Peterburg.

Današnji Moskovski sinodalni hor je obnovljen u proleće 2009.godine. Ne tako davno horom počinje da diriguje Aleksej A.Puzakov, umetnički direktor moskovskog sinodalnog hora, i koji je uspeo da ujedini kreativnu snagu od 80 pevača. Pored učešća na samim liturgijama, Moskovski sinodalni hor, takođe izvodi i koncertne programe. Hor sarađuje sa ruskim nacionalnim orkerstrom i Simfonijskim orkestrom „P. I. Čajkovski“, takođe je uključen u programe osmišljene za moskovske božićne i uskršnje festivale i učestvuje u važnim međunarodnim crkvenim projketima.

Na Šestom međunarodnom festivalu horske duhovne muzike “Muzički edikt” učestvuje 19 horova iz 11 zemalja sa tri kontinenta, a ovog puta gosti su došlo i iz Severne i Južne Amerike. Četiri cečeri u Nišu je pevalo oko 500 pevača. Posebnost ovog festivala je u tome što je svako veče bilo jedinstveno po nečemu i kada je publika bila uverena da je učala onogo što do sada nije, već naredne večeri ju je dočekalo novo iznenađenje. Na sceni su se smenjivali horovi koji se ovog puta nisu natpevavali već su na očaravajući jednostavan način pokazali svoje pevačko umeće.

„Cilj samog festivala je promocija Niša, kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta. Poseban značaj ovogodišnjem festivalu daje, obeležavanje osam vekova od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“, kazala je Sara Cincarević, dirigent Niške crkveno-pevačke družine „Branko“. „U sećanje na Milanski edikt i na najpoznatijeg „Nišliju“, napravili smo jedan umetnički akt, festival Muzički edikt, koji je na tragu pravnog akta. Grad i celokupna srpska javnost moći će da vide, da se ljudi na najrazličitiji način mole bogu, uvek koristeći jedan isti jezik, a to je jezik muzike”, izjavila je Sara Cincarević.

Organizator festivala „Muzički edikt“ je Eparhija niška i Niške crvkeno-pevačke družine „Branko“, pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Irineja,uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija. Festival je podržan i od Ministarstvra za kulturu i informisanje Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde