Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – ULIČNI SVIRAČI – UMETNICI ILI PROSJACI

ŠTO DA NE KAŽEM – ULIČNI SVIRAČI – UMETNICI ILI PROSJACI

194
3
PODELI

Gradski Portal 018 – 17.06.2019

Video snimak objavljen na društvenim mrežama, izazvao je pažnju javnosti, a u građanima probudio gnev.

Naime, na meti krajnje revnosnih komunalaca našli su se mladi talentovani ulični svirači.Troje mladih ljudi u Knez Mihajlovoj ulici sviraju klasičnu muziku, i to rade odlično, ali su zbog talenta “popili” kaznu. Njih je kaznila komunalna policija.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak fenomanalne izvdebe u centru Beograda, dok im na kutiji nu kojoj skupljaju novac, piše da im je snimak potreban i da bi platili kaznu.

Da se razumemo, nije Beograd iznimka. To se više puta događalo i u Nišu. Izuzetno talentovani muzičar, Đorđe, sa Fakulteta umetnosti u Nišu je svojevremeno priveden od strane policije u SUP. I još neki momci koji sviraju dobru muziku u Obrenovićevoj.

Bravo za komunalne policajce. Stvarno revnosno rade svoj posao. Proteruju sa ulice dobre muzičare, dok im bahati zagađivači životne sredine svuda u okolini Niša prave divlje deponije, bez problema. Posle grad plaća da se divlje deponije uklone.

Ulični svirači postoje svuda u svetu. I deo su slike jednog grada, koji na svojim ulicama neguje dobru muziku, muziku u kojoj uživaju prolaznici, a i turisti koji su se tu zatekli. I svuda se na njih gleda kao na nešto veoma lepo, pored njih se zastane, uživa, produži bez problema, ostavi novac u šeširi ili kutiji, a I ne mora. Može samo da se sluša, uživa i produži dalje. jer, ulični svirači nisu prosjaci.

Dok su svuda u svetu ulični svirači kao pojava cenjeni i poštovani u Srbiji njihova takozvana delatnost nije regulisana zakonom te je stoga grubo gurnuta pod “prosjačenje”. Većina njih novac sakuplja da bi kupila instrumente i nastavila da još bolje svira, obrazuje se i neguje svoj talenat. Znam momka iz Niša koji je za par godina kupio sve od instrumenata što mu je

bilo potrebno, usavršio svoje muziciranje, napravio svoju pesmu…… a i njega je pre nekih pet šest godina jurila poliicija.

Ne znam šta se to događa s nama, ali znam da jednu po jednu vrednost pokopavamo, zamenjujući je čisti šundom, lošim stvarima, i još gorim ljudima koji su mladima primer i uzor.

Pokušavam da zamislim da je na ulici u Beogradu, ili Nišu, svejedno je – zapevala neka turbo folkerka. Šta bi se onda dogodilo? Pa opštenarodno veselje, pretpostavljam, uz traženje autograma da se iskoristi prilika.

No, vratimo se mi uličnim sviračima. Oni su u velikim gradovima pojava stara koliko i sami gradovi, deo su urbanog identiteta većine evropskih gradova koji drže do sebe, što ih i čini prepoznatljivim na mapi i u očima sveta. Raduje činjenica da se i ovde, kod nas, u pojedinim gradovima neguje ovaj duh. U Novom Sadu, recimo. Mada i tamo ima problema, Novi Sad je ipak uspeo da ulične svirače na neki način legalizuje, pa se tamo više od deceniju po održava I Festival uličnih svirača.

Komunalci, u Beogradu, Nišu i drugim gradovima Srbije, prepostavljamo, samo rade svoj posao, prema postojećim propisima. Zato bi valjalo propise menjati, malo brže i malo efikasnije. I dozvoliti muziciranje na ulici mladim talentovanim ljudima , jer donose višestruku benefit. Vežbaju kako bi bili bolji, utiču na formiranje ukusa prolaznika koji ih slušaju, pretvaraju sredinu u urbanu i , na kraju krajeva, drže besplatan koncert na otvorenom. U šeširu ili kutiji ispred njih, naći će se samo novac koji je spušten iz zahvalnosti što nam je neko ulepšao dan. Retko ko danas iz čista mira nekome ulepša dan.

Poruka komunalcima: pogledajte malo kroz prste uličnim sviračima, kome sve niste, od koga nije bilo nikakve vajde.

17.Jun

3 KOMENTARA

  1. Postovani,prosto je bilo nemoguce ne odgovoriti na ovakav tekst koji je vise sagledan subjektivno a ne objektivno..po ustavu je neotudjivo pravo svakoga na mir..a sa ovim i slicnim tekstovima mira nema i prava coveka na odmor..toliko sviraca po gradu ima koje niko ne dira ali u svemu treba imati granicu..voleo bih da svako ko pise ovakve tekstove provede makar mesec dana u stanu u obrenovicevoj i vidi sta je patnja i bol starih dece i odraslih od konstantne buke

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde