Naslovna Sve vesti Niš Skupština GO Medijana – Suficit u budžetu – Opozicija bojkotuje rad Skupštine

Skupština GO Medijana – Suficit u budžetu – Opozicija bojkotuje rad Skupštine

392
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 17.06.2019

Dok je većina odbornika i Skupštini Gradske optine Medijana usvajala završni raču i promenu Statuta , opozicija je bojkotovala rad Skupštine jer smarta da je “besmisleno” učestvovati tamo gde se nečuje njihov glas . To su dve stvari koje su obeležili i današnju sednicu Skupštine Gradske opštine Medijana.

Završni račun za 2018. godinu, kako kaže predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić,  pokazuje da je budžet za 2018. godinu precizno projektovan. Ostvareni ukupni prihodi u ovoj opštini u 2018 su 202.183. 000 što je 99,36 procenata. Ukupni rashodi su 186 384.000 dinara , što procentualno iznosi 89,51 posto.

„Zaista ne može bolje od toga. Imali smo suficit u budžetu od 22 miliona 920 hiljada dinara“

Najveći deo prihoda budžeta je  od poreza, 52.365.000 dinara,  potom od reklama i promocija  31. 674.000 , transfera iz grada  koji iznosi 32.534.000 , a komunalne takse bile su u iznosu 62.557.000 dok su donacije iznosile 20.529. 000.

„Imali smo projekte sa bugarskim gradom pobratimom Montana, prekograničnu saradnju. Veoma smo kvalitetno realizovali taj projekat i za to smo dobili pohvale od strane Evropske unije . Dobili smo nagradu u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, gde smo dobili 23 000 evra , odnosno 2,7 miliona dinara“,  podsedtio je predsednik Gradske optine Medijana Nebojša Kocić.

On je dodao da su ova sredstva donirali Domu zdravlja za ultrazvučni aparat.

„ I ove godine smo akcenat stavili na pronatalitetnu politiku i rađanje.  Dvadesetak miliona dinara smo izdvojili u te svrhe, a to znači 120 000 dinara za trećerođenu bebu u porodici , po 10.000 dinara za prvorođenu bebu u nedelji, 20 bračnih parova je o trošku opštine sa po 200 hiljada dinara je pomognuto u vantelesnoj oplodnji. Imamo i naše studente koje stipendiramo. Oni dobijaju po 11.500 dinara na mesečnom nivou. Sagledali smo i  naše talente sa 20 hiljada dinara. Ne zaboravljamo ni naše starije sugrađane . Imali smo nuz manifestacija , Medijana kulturno leto, Medijana sport fest.

Posebna pažnja u prethdnoj godini posvećena je uređenju ove Gradske opštine. U prethodne dve godine na teritoriji gradske opštine Medijana postavljena su 43  podzemna kontejnera, 254 klupica je sređeno u Čairskom parku tokom decembra.  Svetosavski partk je potpuno rekonstruisan. Sređeni su letnjikovci i venjaci gde se ukupljaju stariji sugrađani.

Predsednik Kocić kaže da se u ovoj Gradskoj opštini radilo domaćinski i štedelo se gde god je to bilo izvodljivo.

„Zvanični podatak pokazuje da  službena putovanja iznose samo 28,45  posto. Potrošilo se 424.000 a plan je 1. 490. 000. Redukovali smo putovanja i dnevnice i ta sredstva preusmeravamo tamo gde je najpotrebnij“.

Gradska opština Medijana na današnjoj sednici donela je odluku o usklađivanju Stauta sa gradskim Statutom i sa Zakono o lokalnoj samoupravi.

„Statut se menja u delu nadležnosti. Ižmene se odnose na bolji i efikasniji rad odbornika, uslove za načelnika Uprave GO  Medijana, pravila vezana za građansku inicijativu i donosi se ceo set članova statuta, koji do sada nije postojao, a koji se odnose na pravila javne rasprave. Rad gradskih opština biće transparentniji, jer će građani moći i da pokreću inicijativu o sprovođenju javne rasprave o nekom aktu . Na sajtu  Gradske optine Medijana biće poseba odeljak za javne rasprave i građani će moći da se uključuju u proces donošenja odluka“ rekao je Vldica Maričić, sekretar Skupštine gradske opštine Medijana

Ovim promenama u Statutu Gradska opština Medijana dobija nadležnost nad postavljanjem podzemnih kontejnera, mobilijara u međublokvskom prostoru. Bolje se definiše učešće u sportskim manifestacijama i finansiranje rada osnovnih škola i vrtića.

Opozicija je, iako prisutna pred početak rada Skupštine, odlučula je da ne učestvuje u radu Skupštine.

Razlog za bojkot, kako je rekao Miloš Mihajlović iz odborničke grupe „Dosta je bilo“  je besmisleno učestvovati u rad Skupštine gde, odbornici „po komandi dižu ruke“.

„Vladajuća većina izglasava odluke bez da uvaži mišljeneje opozicije i nezabeleženo je da vladajuća većina opstruiše rad Skupštine. Opozicija nema ni priliku da kaže u čemu se ne slaže sa većinom u Skupštini“ rekao je Miloš Mihajlović ispred odborničke grupe „Dosta je bilo“

Mihajlović smatra da budžet gradske opštine ne može da ima suficit.

„ Opština nije profitabilna organizacija i to znači da je uzeto više para od građana i da se novac „rasipa“ na sportske kolektive  a da je kultura minimalno sagledana .

„Isti kolektivi iz godine u godinu dobijaju novac“

 Opozicija je imala i primedbe na rad Kancelarije za mlade, čiji je prošlogodišnji budžet bio dva miliona a potrošili su samo 30 posto, 870. 000 dinara.

Ivana Petković, predstavnica opozicije „Niš moj grad“ smatra da promene Statuta ne donose boljitak građanima i da su to kozmetičke promene  i  „način za uhlebljenje partijskih kadrova“ .

„Sve nadležnosti su postojale i ranije. Jedina novina je da opština Medijana sada prati proces evropskih integracija a posebno je pitanje koliko je ona bitna u tom procesu.  Uvodi se institucija počasnog građanina opštine Medijana i na neki način razvlašćuje se opština stvaranjem mesnih kancelarija“.     

 Sve ove primedbe i sugestije nisu izrečene za skupštinskom govornicom, već u izjavama za medije dok je trajala skupštinska sednica.

Na pitanje novinara da li je bojkot rešenje za neusaglašenosti vladajuće većine i opozicije u radu Skupštine, članovi opozicije su se složili da jeste.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde