Naslovna Društvo Deseti međunarodni uspon na Ruj održava se 22.juna

Deseti međunarodni uspon na Ruj održava se 22.juna

139
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 17.06.2019

Jubilarni, deseti međunarodni uspon na planinu Ruj, jedna od najvećih planinarsko-kuluturnih manifestacija u ovom delu Evrope, održaće se u subotu, 22.juna 2019.godine.

Planina Ruj nalazi se na granici Srbije i Bugarske, a ova manifestacija specifična je po tome što u isto vreme, na vrh Ruj (1706 m), koji je najviši na iistoimenoj planini, izlaze planinari i sa srpske i sa bugarske strane Ruja.
Sa srpske strane Ruja, organizatori uspona su Planinarski klub “Ruj 1706” iz Babušnice i Turistička organizacija opštine Babušnica, a sa bugarske strane Ruja, uspon organizuju Trnsko planinarsko društvo i Opština Trn. Slogan ovogodišnjeg uspona je “Ruj – decenija druženja”.
Sa srpske strane Ruja, dobro uređena i obeležena kružna staza, srednje zahtevnosti, počinje i završava se u selu Rakita. Ukupna dužina staze je 23 kilometra. Prvi vrh do koga planinari sa sprske strane dolaze, jeste Rakitski kamen (1457 m). Od Rakitskog kamena, planinari će se graničnom patrolnom stazom kretati do podnožja vrha Ruj. Deonice do Rakitskog kamena i dalje ka podnožju Ruja, vode kroz stoletnu šumu. Sam vrh Ruj je ogoljen, u obliku kupe, i u zadnja etapa, završni uspon, traje oko pola sata. Na samom vrhu će doći do susreta planinara sa obe strane planine, a kao i ranijih godina, na ovoj akciji učestvuju i planinari i iz drugih zemalja, ne samo Srbije i Bugarske. Susret i druženje na vrhu, ukoliko vremenski uslovi dozvole, trajaće sat i po. Posle toga, planinari koji su na Ruj izašli sa srpske strane planine, spuštaju se prema selu Vuči Del, i od Vuči Dela se širokim šumskim putem vraćaju u Rakitu.
Domaćini akcije priredili su kulturni program i besplatan ručak za sve učesnike.
Za planinare i rekreativce iz Niša, odlazak na ovu manifestaciju organizuje Planinasko društvo “Preslap”. Polazak put Ruja je u subotu, 22.juna u 5 sati izjutra sa parkinga tržnog centra “Roda”. Troškovi prevoza su 700 dinara, svi zainteresovani se prijavljuju kod vođa akcije, a to su: Miroslav Dokman (telefon: 062-205-977), Nenad Stevanović (telefon: 062-637-771) i Petar Ratkovć (telefon: 069-579-75-85).
Potrebna je standardna obuća, odeća i oprema za planinarenje u prolećnim i letnjim uslovima: planinaske cipele, štapovi za hodanje, rezervna majica, tanja jakna, kačket, naočere za sunce, zaštitna krema za sunčanje. Za prvi deo akcije, hrana je “iz ranca” (sendviči, slatkiši), po silasku u Rakitu, organizuje se  besplatan ručak, zato treba poneti pribor za jelo i porcije. Vode ima u selu Rakita, na izvoru ispod vrha Ruj i u selu Vuči Del.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde