Naslovna Društvo Počinje završni ispit za učenike osnovnih škola

Počinje završni ispit za učenike osnovnih škola

119
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 16.06.2019

U ponedeljak, 17.juna u svim osnovnim školama u Srbiji počinje polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda. Završni ispit koji je obavezan za sve osnovce završava se 19.avgusta. Osmaci prvog dana polažu test iz srpskog jezika. Test počinje u 9 sati, i traje dva sata. Narednog dana, 18.juna u isto vreme osmaci polažu test iz matematike, a 19.juna, takođe od 9 do 11 sati budući srednjoškolci polagađe kombinovani test koji se sastoji od pitanje iz pet predmeta: fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.

Učenici na završnom ispitu mogu da osvoje najviše 100 poena, 60 na osnovu uspeha iz osnovne škole u šestom, sedmom i osmom razredu i 40 poena na osnovu bodova sa testova. Učenici na testu iz srpskog jezika mogu da osvoje najviše 13 poana, isto toliko na testu iz matematike dok na kombinovanom testu mogu da osvoje najviše 14 poena.

Završni ispit u Nišu polagađe oko 2.500 osmaka u svojim matičnim školama, a njima će na raspolaganju biti, na osnovu Konkursa za upis u srednje škole koji je raspisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, oko 3.500 mesta u niškim srednjim školama. Kao i do sada najviše učenika će moći da se upiše u četiri niške gimnazije. Iskustvo je pokazalo da se osnovci najviše i opredeljuju za gimnazije, dok se Medicinska, Ekonomska i Pravno-poslovna škola, takođe,nalaze među najtraženijim školama. Za upis u ove škole potrebno je da osnovci na završnom ispitu osvoje blizu 90 peona.

Preliminarni rezultati završnoh ispita biće objavljeni 21.juna.Nakon toga učenici mogu da ulože žalbe na osvojene bodove, a nakon rešavanja žalbi konačni rezultati biće objavljeni 26.juna.

Popunjavanje i predaja lista želja u mateičnim osnovnim školama predviđena je za 28. i 29.jun od 8 do 15 sati. Savet prosvetnih vlasti je da učenici popune svih 20 mesta na listi želja koja su predviđena za škole,smerove i obrazovne profile. Predlog je da učenici kao prvu upišu najželjeniju školu, a da potom navode ostele škole. Važno je da usklade broj osvojenih bodova sa bodovima koji su potrebni da bi upisali neku od željenih škola.

Konačni raspored po školama i obrazovnim profilima biće objavljen 7.jula do 8 sati.

Upis učenika u srednje škole u koje su raspoređeni biće 8. i 9.jula.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde