Naslovna Sve vesti Niš Tribina SNS-a povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima

Tribina SNS-a povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima

282
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 15.06.2019

Povod održavanja tribine Gradskog odbora Srpske napredne stranke pod nazivom „ Godine ne smeju da budu prepreka za bezbedan život“  je obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima.

U Nišu, od ukupnog broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici tokom prošle 2018. godine 13 posto je bilo nasilje nad starim licima. Od toga u 60 posto slučajeva je nasilje bilo nad ženama, 40 odsto nad muškarcima, rekla je Sonja Šćekić , direktorka Sigurne kuće u Nišu ma tribini.

Ova institucija je tokom prošle godine sprovela istraživanje o nasilju nad starim osobama i rezultati istraživanja su prezentovani na tribini .

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima se obelažava u svetu od 2006. godine a u Srbiji od 2007. godine

„Nasilje nad starima je najbolje čuvana porodična tajna, nešto što se dešava između četiri zida i obično dolazi od onih koji bi trebalo najviše da pruže zaštitu tim starim licima. Stare osobe ćute o tom svom problemu. Izoluju se, u konfuziji su, boje se da to nekome kažu i da prijave, jer ne znaju kakva će situacija ona biti“

Veoma je važno prijaviti nasilje nad starim osobama. Svaka vrsta nasilja, pa i ovo je krivično delo.

„ U najvećem riziku su osobe koje ne mogu same da brinu o sebi, osobe sa invaliditetom i osobe koje imaju neko hronično oboljenje“, kaže Šćekić

Ona poručuje „  Ne smemo da dozvolimo da naši stari roditelji, stare komšije, prijatelji pate, budu tužni, i budu usamljeni. Moramo da pomognemo starim osobama.“

Mora mnogo više da se radi na prevenciji, edukaciji mladih, i da se kod mladih razvija empatija prema starim osobama.

„Poštujući stare poštujemo i sebe“, kaže Sonja Šćekić.

U Sigurnoj kući u Nišu i sada su smeštene starije osobe koje su žrtve porodičnog nasilja.

„ U ovom trenutku mi u Sigurnoj kući imamo devet žena na smeštaju . Od tih devet žena  dve su starije od 65 godina. Upravo su one žrtne nasilja svoje dece, svojih sinova. Od samog postojanja ove ustanove podaci pokazuju da je od ukupnog broja žena koje su spas potražile u Sigurnoj kući 10 posto su bile starije od 65 godina“.

Nije nasilje samo, verbalno i fizičko. I nebriga je poseban vid nasilja.

„ Jedno od vrsta nasilja je zanemarivanje. Ćesto su situacije da o tim starim ljudima ne brinu njihova deca, ne vode računa o njihovom zdravstvenom stanju, ne vode ih kod lekara, ne brinu o njihovoj higijeni i ishrani“

Nije retko ni ekonomsko masilje nad starim licima. Često se stare osobe primoravaju na potpisivanje imanja, uzimaju im se penzije, primoravaju se da uzmu kredit i slično.

Sonja Šćekić smatra da stroža zakonska regulativa može doprineti smanjivanju ovog vida nasilja.

Na kraju tribine upućene su poruke starima – Brinite o sebi ! Brinite o svom zdravlju i svojoj imovini! Planirajte svoju budućnost dok ste zdravi !Uključite se u socijalni život zajednice.

Tribinu je organizovao Savet za populaciju, brigu o deci, i socijalna pitanja Gradskog odbora Niš, Savet za penzionereGradskog odbora Niš i Savet penzionera Opštinskog odbora Medijana.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde