Naslovna Sve vesti Niš Opozicija bojkotovala rad gradske Skupštine koja je usvojila odluku o završnom računu...

Opozicija bojkotovala rad gradske Skupštine koja je usvojila odluku o završnom računu budžeta Grada za prošlu godinu

396
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 13.06.2019

Predstavnici opozicije, nakon što je odbijen njihov zahtev za proširenjem dnevnog reda sednice Skupštine grada Niša, bojkotovali su rad Skupštine, izašli iz sale ali sve vreme zasedanja bili u  skupštinskoj zgradi.

I dok su odbornici vladajuće većine raspravljali o završnom računu  2018. i o radu gradskih ustanova, predstavnici opozicije su ispred skupštinske sale držali konferenciju za medije. Tom prilikom su svoje neučestvovanje u radu Skupštine obrazložili neusvajanjem njihovih predloga o formiranju komisije za medije i o smeni Miloša Banđura, zamenika gradonačelnika Niša.

Naime tri skupštinske opozicione grupe, “Niške inicijative”, “Niša, mog grada” i DS-a, tražili su da se u dnevni red uvrsti tačka o formiranju komisije koja bi analizirala  raspodelu 96 miliona za medijska sadržaje i  medijsku sliku u Nišu.

Opozicija se saglasila da je  situacija u medijima  „katastrofalna i da pisani, ali i  elektronski mediji,  neobjektivno izveštavaju građane o pitanjima važnim za njihov svakodnevni život.

Naime, kako je obrazložio Srđan Nonić, šef odborničke grupe “Niške inicijative”, opozicija smatra da u većini niških medija nema “glasa opozicije”, niti debate sa predstavnicima lokalne samouprave, kao i da je sporna raspodela 96 miliona dinara, predviđenih za rad medija u gradskom budžetu.

“Predložili smo da se komisija koja bi analizirala rad medija sastoji od pet predstavnika odborničkih grupa i šest stručnjaka iz medija i civilnog sektora, ali predlog je skupštinska služba odbila iz tehničkih razloga. Smatramo da je dužnost skupštinske službe da formalno uobliči zahtev, koji je strukturno jasan. Predložena komisija imala bi zadatak da prati javnu debate i famozni javni konkurs za medije, a sada nemamo javnu debatu ni u jednom mediju koji finansira Grad”, istakao je Nonić.

Rade Rajković, predsednik Skupštine Grada rekao je  da je razlog zašto nije uvrštena predložena tačka o medijima u dnevni red taj što zahtev nije bio potpun  i što skupštinska služba nema prava da formuliše zahteve odborničkih grupa.“Pozvali smo predlagače da uz logističku podršku naših pravnika uobliče zahtev, ali oni se nisu odazvali.

Rade Rajković je naveo da je zahtev opozicije podnet 11.06.

“ U roku od sat vremena služba je odreagovala i rečeno im je da nije potpun i da akt nije u redu. Služba im je bila dostupna, poslala im obrazloženje u pisanoj formi, ali je pozvala i sekretare odborničkih grupa, kao i šefove. Tako da je postojalo vreme da se to ispravi“, rekao je Rajković.

Kada je reč o odbijanju predloga za smenu Miloša Banđura, koji je podneo “Niš moja grad”, valja reći da takav predlog može uputiti samo gradonačelnik”, obrazložio je Rajković.

Na zasedanju Skupštine, u skupštinskoj sali prisutna većina usvojila je završni račun budžeta Grada Niša za prošlu godinu po kome su  realizovani prihodi u iznosu od 83 odsto od planiranog. Kako je obrazloženo to je  350 miliona dinara više nego pretprošle, 2017. godine. Najveće povećanje bilo je kod poreza na zarade, koji su bili veći za 200 miliona, i kod poreza na imovinu, koji su bili veći  za oko 100 miliona dinara.

Realizovani rashodi su u visini 80 posto što praktično znači da je suficit u budžetu 180 miliona dinara. .

“Reč je o najboljoj realizaciji budžeta do sada. Naplata prihoda od poreza na zarade i imovinu je veća, a da, pritom, nije povećavana poreska stopa za imovinu”, rekla je Danijela Spasović, sekretar Sekretarijata za finansije. Na primedbu novinara da su predstavnici opozicionih stranaka imali drugačije mišljenje o “uspešnosti” budžeta ona je kazala da se “ komentari opozicionih predstavnika, koje su izneli na pres konferenciji ne slažu sa podacima kojima raspolaže Sekretarijat za finansije.

Na primedbu zašto se ne koriste u dovoljnoj meri sredstva iz međunarodnih donacija i pristupnih fondova Spasović je kazala da razlog što nije bilo donacija od međunarodnih organizacija je taj što je to proces koji traje i koji ne zavisi samo od grada.

Miodrag Stanković, šef odborničke grupe DS-a, naveo je da je prihod od poreza na zarade u 2012. godini bbi veći od prošlogodišnjeg  da je iznosio 3,6 milijardi, a sada 3, 5 milijardi.

“To govori da ova vlast živi na grbači naroda. Dakle, oporezuje ih. Jedino čime bi mogli da se pohvale je to, ako je to uopšte za pohvalu“, rekao je Stanković.

Dragoslav Ćirković šef odborničke grupe koalicije “Niš, moj grad”,kazao je da su prihodi od poreza na imovinu 2012. godine bili manji, jer je sadašnja lokalna vlast, gotovo je utrostručila namet poreza na imovinu

Branislav Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe “Niš, moj grad” kazao je da je plan ekonomskog razvoja realizovan sa samo 31 odsto, odnosno, od planiranih 660 miliona dinara, realizovano je 200 miliona dinara.

Zoran Perišić, šef odborničke grupe SNS-a obrazložio je ovakav procenat realizacije time da realizacija projekata obuhvata i pripremu izgradnje, a sami projekti mogu trajati i više godina.

“Da bi konkurisali za realizaciju projekata u različitim institucijama i fondovima moramo imati, pre svega, projektovana sredstva, finansijske planove, kao i tehničku dokumentaciju, za koju treba vreme da se pripremi, tako da su predviđena sredstva uvek veća od realizovanih, realizacija dolazi kasnije”.

Zoran Perišić je naglasio da opoziciji mesto u Skupštini  jer je njih kao svoje predstavnike izabrao narod i da bi trebalo da budu u skupštinskim klupama. I da , kako j rekao “ Nema potrebe da se fingira demokratiju da se traži  demokratske institucije, a onda se u njihovom radu ne učestvuje. To je gluma za mene, ocenio je Perišić.

Skupština Grada prihvatila je predlog za imenovanje Bojana Gajića za novog energetskog menadžera, dok je Snežana Radović izabrana za novog direktora Istorijskog arhiva.

Na sednici su usvojeni i izveštaji o prošlogodišnjem radu i poslovanju niza gradskih ustanova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde