Naslovna Društvo AKCIJA PRIKUPLjANjA KRVI «TVOJIH PET MINUTA»

AKCIJA PRIKUPLjANjA KRVI «TVOJIH PET MINUTA»

227
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 13.06.2019

Gradska opština Palilula, Kancelarija za mlade GO Palilula, zajedno sa Zavodom za transfuziju krvi Niš, povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, organizuju aktivnost povodom ovog značajnog dana, Niškom kulturnom centru 14.06.2019, sa početkom u 10 časova.

Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu. Dana 23. maja 2005. godine skuština Svetske zdravstvene organizacije je usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan obeležava svake godine i preporučila zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca. Ranijih godina je takođe bilo sličnih događaja — Svetski dan zdravlja je 2000. godine bio posvećen temi ” “Blood Saves Lives”. “Safe Blood Starts With Me”, Međunarodna federacija donatora krvi je još 1995. godine počela da obeležava Međunarodni dan davalaca krvi.

Širom sveta 14. juna se organizuju različite manifestacije sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama, a posebno u zemljama u razvoju gde su količine prikupljene krvi veoma ograničene.

„14 jun, nas podseća na humanost koju trebamo da negujemo svih 365 dana u godini, jer na humanosti počinje život čovečanstva“, poručio je Dušan Pujović saradnik Kancelarije za mlade GO Palilula.

Odbornik Skupštine GO Palilula Milana Marinkovića poručio je „Najveća vrednost koju čovek treba da neguje je humanost, jer prava vrednost čoveka nije koliko čini za sebe, već koliko doprinosi zajednici“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde