Naslovna Sve vesti Niš SELEKTOR SRPSKE REPREZENTACIJE KOŠARKE U KOLICIMA RAČUNA NA NIŠKE IGRAČE I TRENERE

SELEKTOR SRPSKE REPREZENTACIJE KOŠARKE U KOLICIMA RAČUNA NA NIŠKE IGRAČE I TRENERE

118
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 12.06.2019

Dvojica igrača Sportskog udruženja košarke u kolicima KKK „Nais“ se nalaze na širem spisku selektora Slobodana Banjca, za Evropsko prvenstvo C divizije koje se održava u Sofiji od 29. jula do 4. avgusta ove godine. Na spisku su kapiten Bratislav Kostić i Aleksandar Dinić, dok je trener KKK „Nais“, Miljan Hadžović, odabran za člana stručnog štaba.

„Savez košarkaša u kolicima Srbije čiji sam deo u svojstvu selektora, radi na popularizaciji košarke u kolicima. Pratio sam dešavanja i akcije koje su za rezultat dale da Niš, kao veliki grad, formira klub košarke u kolicima. Znam da nije išlo glatko, ali kada se uključio i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu – uspeh je bio zagarantovan. Ulazak ovakvog akademskog giganta u košarku u kolicima je jedinstven u Evropi, bar po mojim saznanjima“, kazao je selektor Banjac.

U planovima selektora Aleksandar Dinić i kapiten Bratislav Kostić

On smatra da je Niš prepoznao šta treba da se uradi da bi se organizovao kompleksan sport kakva je košarka u kolicima. Obezbeđeni su termini u sportskoj sali bez arhitektonskih barijera, pristupačne svlačionice, ostava za sportska kolica i druge rekvizite.

„Jako je teško organizaovati trenažni proces u košarci u kolicima. Trenažni proces ima potencijal da se uspešno sprovodi u Nišu, jer u tom gradu postoji iskusan akademski kadar u toj oblasti. Međutim, moram da naglasim da je prisutan i visok nivo svesti da se pomogne sportu osoba sa invaliditetom. Zato se zahvaljujem Sekretarijatu za sport i omladinu Niša, Odseku za sport i Sportskom centru „Čair“ na spremnosti da pomognu. Njima posebno hvala“, dodaje Slobodan Banjac.

Banjac smatra svoje trenersko angažovanje jednom vrstom misije da pomogne da košarka u kolicima bude pristupačna svim osobama sa fizičkim invaliditetom kao oblik socijalizacije.

„Želim da se svakoj osobi sa fizičkim invaliditetom dogodi posle povrede ono što se dogodilo meni, a to je da u toku rehabilitacije se „isproba“ što više sportova. Neko će se naći u atletici, neko će zavoleti plivanje, stoni tenis, atletiku, a neko kao ja košarku u kolicima. Sport „vraća na pravi put“, formira poljuljano samopouzdanje osobe sa invaliditetom, a može da obezbedi i egzistenciju. Meni je košarka dala sve, želim da joj uzvratim – zato sam na kormilu srpske reprezentacije“, objasnio je Slobodan Banjac.

Slobodanu Banjcu je kontinentalni šampionat u Sofiji drugi uzastopni u svojstvu selektora naše reprezentacije. Pre dve godine u Brnu je Srbija bila peta, sada se realno očekuje bolji plasman.

„Osvežili smo reprezentaciju mlađim i kvalitetnim igračima sa međunarodnim iskustvom, ali i iskusnim „internacionalcima“. Ostali igrači su vredno radili poslednje dve godine, rastu individualno i kao kolektiv. Uz to, SKKS na čelu sa Vladimirom Kuzmanovićem je u datom trenutku obezbedio najbolje moguće uslove za pripreme. Ako budemo igrali kako mislim da možemo, u Sofiji ćemo svakog pobediti.“

Slobodan Banjac je rođen u Ljubljani. Sa 16 godina je doživeo saobraćajnu nesreću, posle koje ima jaku paraparezu sa ogromnim poteškoćama u hodu. Tokom rehabilitacije se upoznao sa košarkom u kolicima. Igrao je za klubove u Sloveniji, BIH, Italiji i Austriji, kao i u reprezentaciji Slovenije. Prethodne sezone je nastupao za Salcburg. Oženjen je, ima dva deteta, a

direktor je i ljubljanske kompanije “RTS Medical” koja se bavi distribucijom opreme za olakšavanje svakodnevice osoba sa fizičkim invaliditetom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde