Naslovna Društvo Koncertom u Tvrđavi obeležena 11. godišnjica smrti Šabana Bajramovića

Koncertom u Tvrđavi obeležena 11. godišnjica smrti Šabana Bajramovića

281
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 09.06.2019

“Najbolja i najveća žurka večeras na Letnjoj pozornici.  “ Crne mambe”, “Apsolutno romantično”, trubač Nebojša Sejdić, muzika za širu masu , jedna prava balkanska žurka biće večeras. Mislim da će biti prepuno” najavio je pre početka koncerta za Gradski portal 018 Nebojša Saitović Saita  I bilo je prepuno. Nekoliko stotin Nišlija okupilo se ispred male scene na Letnjoj pozornici niške Tvrđave. Igralo se i pevalo i na sceni i u publici.

Manifestacija posvećena kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću koja zvanično nosi naziv “World and Gipsy music festival – Me sem Šaban (ja sam Šaban)” , po drugi put se organizuje u Nišu.

Na koncertu je prvi je nastupio Nebojša Sejdić, unuk čuvenog trubača Feata Sejdića, koji je i ovoga puta dokazao da dosledno ide dedinim stopama. On je izveo nekoliko najpoznatijih trubačkih pesama.

“Apsolutno romantično” iz Novog Sada, koja je poznata kao prateća grupa Đorđa Balaševića,  izveli su nekoliko najpoznatijih numera, ali i onih koje su se čule prvi put. Publika je posebno lepo primila numeru “Dođi u Niš da me zagrliš”.  Za kraj nastupa  sa orkestrom Crne Mambe izveli su obradu Šabanove pesme “Sila kale bal”, koju su specijalno prepevali za ovu priliku.

 “Crne mambe”, omiljeni bend ne samo Nišlija nego i svih ljubitelja romske muzike ” ali i džeza i bluza, predvođene Nebojšom Saitovićem Saitom nastavljaju tradiciju benda sa kojima je svojevremeno nastupao Bajramović. I ovoga puta oduševile su publiku.  Svirale su se i pevale Šabanove pesme” Hanuma”, Puž” “Đelem đelem, “Anđeo čuvar”, “Giljam dade”, “Barbara”… Nastup Mambi počeo je pesmom “Mi gili”, koju je napisao Šaban inspirisan pesmom “My way” Frenka Sinatre. Nastum Mambi završen je  “nečim po čemu se prepoznaju Nišlije, kako je rekao Saita”, “Robot kolom” koga su zaigrali i posetioci koncerta.

Na kraju koncerta zapevao je i dugogodišnji prijatelj Šabana Bajramovića Krsta Demirović, koji je sa Šabanom družio preko 30 godina.

Za Šabana Bajramovića se kaže da je  istinski kralj romske muzike, mada je za sebe govorio: “Kakav kralj, ja sam srpski Ciga”. Njegov život, kako se čulo na koncertu je bila “strast i samo strast”. Sve št je stekao, a bilo je tu i mnogo novca i zlata, brzo je trošio. Živeo je za momenat, a stvarao za večnost.

O njemu, anegdote i priče iz života pričao je voditelj Dragan Žika Stojanović koji je podsetio da je Šaban “legenda koji se vinuo do svetskih visina, najveći buntovnik među umetnicima, čovek čiju su muziku voleli i zabavnjaci i rokeri , džezeri, bluzeri i čitav svet”. Za života je bio i siromašan i bogat, dezerter iz vojske, osuđenik na Golom otoku, omiljeni pevač Indire Gandi. Magazin “Tajm”, uvrstio je Šabana Bajramovića u 10 najboljih džez pevača svih vremena

Šaban Bajramović je  komponovao je preko 700 pesama. Preminuo pre 11 godina. U rodnom Nišu Šaban Bajramović je dobio i spomenik i bulevar.

Ovo je drugi put zaredom da Nišlije obeležavaju godišnjicu njegove smrti.

 

 Organizatori festivala su Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata (FROSS) i Niški kulturni centar.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde