Naslovna Društvo MLADI DRAGULJ DŠK “OSNOVAC” NIŽE USPEH ZA USPEHOM!

MLADI DRAGULJ DŠK “OSNOVAC” NIŽE USPEH ZA USPEHOM!

295
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 04.06.2019

Mladi šahista, sa zvanjem majstorskog kandidata, učenik petog razreda Osnovne škole “Vožd Karađorđe” i član Dečijeg šahovskog kluba “OSNOVAC” iz Niša, tokom proteklih nekoliko godina unazad, koliko se bavi šahom, ostvario je fantastične rezultate kako na takmičenjima na gradskom, okružnom i republičkom nivou, tako i na međunarodnim takmičenjima. Njegovo ime je Jovan Stevanović i šahom se bavi od svoje pete godine.

Dečkić od nepunih dvanaest godina, koga od svojih vršnjaka razlikuje to što je do sada učestvovao u preko 185 takmičenja u Srbiji i inostranstvu, zahvaljujući ljubavi prema šahovskim figurama, kao i nespornom talentu koji poseduje, u svojoj kolekciji već ima preko 200 pehara i duplo više medalja.

Jovan je bio učesnik Svetskog prvenstva u šahu za kadete 2015. godine u Porto Karasu (Grčka), zatim Evropskog prvenstva za kadete 2016. godine u Pragu (Češka), te Svetskog prvenstva u šahu za kadete 2016. godine u Batumiju (Gruzija) i Evropskog prvenstva u šahu za kadete 2017. godine u Konstanci (Rumunija).
Najveći uspeh svakako je titula KADETSKOG PRVAKA EVROPE 2015. godine, u ubrzanom šahu, u konkurenciji dečaka do 8 godina. Ovo su samo neki od uspeha mladog Nišlije koji se sada priprema za nove izazove, od kojih su najvažniji Evropsko kadetsko prvenstvo u Bratislavi (Slovačka), od 01. do 11. avgusta, kao i Svetsko kadetsko prvenstvo u Weifangu (Kina), od 20. avgusta do 02.septembra 2019. godine.

Plasman na Evropsko i Svetsko prvenstvo Jovan je izborio na Kadetskom prvenstvu
Srbije, održanom u Kragujevcu od 26. aprila do 05. maja, na kojem je u grupi dečaka do 12 godina, zauzeo prvo mesto i poneo laskavu titulu KADETSKOG PRVAKA DRŽAVE, što je fantastičan uspeh. Upravo taj rezultat je i povod za pisanje ovog teksta. Još nekoliko niških kadeta je na navedenom takmičenju postiglo odlične
rezultate, ali se jedino Jovan okitio titulom PRVAKA SRBIJE!

Da ovaj Jovanov veliki uspeh nije slučajan, govori i podatak da je na Republičkom
takmičenju učenika osnovnih škola Srbije, održanom 18. maja ove godine u Pirotu, u
konkurenciji 1022 takmičara, osvojio drugo mesto i srebrnu medalju u grupi dečaka petog razreda, čime je po ko zna koji put samo potvrdio da se nalazi u samom vrhu kadetskog šaha u Srbiji.

Na takmičenju “Sportske igre mladih”, održanom 28. maja u Nišu, Jovan je osvojio
prvo mesto u starijoj grupi i predstavljaće naš grad na državnom finalu SIM Srbije koje će se održati sredinom jula u Beogradu.

U Beogradskom hotelu “Hajat”, u sklopu “Linglong Tire Cup” šahovskog meča
Evropa – Kina, održana je simultanka velemajstora koji su učestvovali u tom meču, sa 30 najtalentovanijih mladih šahista Srbije, a naš predstavnik Jovan Stevanović uspeo je da remizira sa vrhunskim ruskim velemajstorom Dmitrijem Andreikinom, koji je trenutno 30.igrač na svetu, a 2010. godine je bio i Svetski juniorski prvak!

S obzirom na ovolike uspehe, a naveden je samo mali deo bitnijih rezultata u poslednje vreme, smatramo da je Jovan, iako je još uvek mali, sasvim dorastao veličini ovih takmičenja koja ga očekuju u narednom periodu. Ali, da bi Jovan otišao na Evropsko i Svetsko prvenstvo i tamo pokazao svoj raskošni talenat, potrebno je oko 1.500 evra koje klub i njegova porodica ne mogu sami da obezbede.

Kao aktuelnom prvaku Srbije, organizatori Evropskog i Svetskog takmičenja snose
troškove punog pansiona za Jovana u oficijalnom hotelu turnira, dok Šahovski savez Srbije snosi troškove kotizacija i upisnina na takmičenjima. Međutim, troškove smeštaja za pratioca – roditelja, kao i troškove prevoza za Jovana i pratioca snose roditelji, odnosno klub za koji nastupa. A imajući u vidu da Jovan ima tek 12 godina, logično je da ne može sam da putuje ni u Slovačku, ni u Kinu, te je potrebno da jedan od roditelja krene sa njim, što upravo i iziskuje ove velike troškove.

Uslov za Jovanov dalji napredak, kao i promociju niškog kadetskog šaha jeste
učestvovanje na takmičenjima u Evropi i svetu, te je iz tog razloga potrebno da se Jovanu omogući odlazak na Evropsko i Svetsko prvenstvo, gde bi on na najbolji način predstavljao kako Grad Niš, tako i svoj klub, a ujedno promovisao niški šah izuzetno uspešno kao što je to činio i do sada.

S tim u vezi Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” upućuje apel društveno
odgovornim kompanijama i pojedincima da zajedničkim snagama omogućimo našem
mladom i nadasve talentovanom članu da uzme učešće na Evropskom i Svetskom prvenstvu, gde će se sa najboljim mladim šahistima sveta boriti za najsjajnija odličja.

Na taj način ćemo doprineti jačanju šaha kao sporta, kao i motivaciji ostale dece da se aktivno uključe u rad našeg kluba i da na taj način kvalitetno upotpune svoje slobodno vreme, umesto da posežu za raznim porocima koji sve više
vladaju među mladima.

Ujedno, Jovanov nastup na Evropskom i Svetskom prvenstvu biće izvanredna promocija kako našeg grada, tako i našeg kluba. Za jedno društvo u celini je najvažnije da ulaže u razvoj talentovane dece, zato što su oni budućnost
našeg društva.

Svi koji žele i mogu da pomognu, više informacija mogu
dobiti putem broja telefona 065/2-419-206, kao i putem Emaila: sk.osnovac@gmail.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde