Naslovna Sport Viša sila koja je odnela jedan mladi život i prekinula svetsku fudbalsku...

Viša sila koja je odnela jedan mladi život i prekinula svetsku fudbalsku karijeru – 19 godina od smrti Ivana Krstića Belog

201
0
PODELI

Gradski portal 018 – 29.05.2019.

Pre 19 godina dogodila se jedna od najvećih tragedija koja može da pogodi jedan fudbalski klub. FK Radnički Niš ostao je bez jednog od najboljeg i u tom trenutku neprikosnovenog fudbalera koji je plenio svojom igrom i ponašanjem na terenu. 29. maja 2000. godine od posledica udara groma preminuo je Ivan Krstić Beli.

“To je bio klasičan trening. Tokom prvog poluvremena nije padala kiša, u drugom je počelo da kiši, a u daljini je sevalo. Kiša je osvežila igrače, tako da se borba na terenu rasplamsala. Jeste da je sevalo, ali to je bilo daleko a i ranije se dešavalo da se po takvom vremenu trenira, a utakmice se nisu odlagale zbog grmljavine. U jednom trenutku, istovremeno, strašan bljesak i tresak. Imao sam osećaj kao da me je nešto snažno, lopatom udarilo u glavu. Grudima sam pao na travu i ostao bez svesti dva-tri minuta. Kada sam se trgao iz čudnog sna, podigao sam pogled i video da na travi leže svi igrači. Počeli smo da ustajemo. Videli smo da je Ivan ostao da leži. Munja ga je direktno pogodila” – ovako je pre 19 godina tadašnji trener Zoran Čolaković prepričao događaj.

Mladi reprezentativac Jugoslavije nije ni stigao da pokaže svoj puni talenat, ali je ušao u istoriju. Njegov lik i delo ostaće zauvek zapamćeni na Čairu. Ko zna gde bi sada bio Beli, a gde Radnički, da nije poginuo samo mesec dana pre svog 20. rođendana.

Upoređivali su ga sa Piksijem, Džajom,i drugim vrhunskim fudbalerima, predviđali mu svetlu i uspešnu budućnost, ali je neka viša sila stala  na put svemu tome tog 29. maja.  Niš i čitava Jugoslavija ostali su bez velikog talenta i odličnog fudbalera, francuski Lil bez neverovatnog pojačanja, Radnički bez svog legendarnog kapitena, a 19-godišnja Ana i jednomesečni Ivan ostali su bez supruga i oca.

U znak sećanja, fudbalska škola Radničkog nosi ime Ivana Krstića Belog, kao i ulica u Medoševcu odakle je tragično nastradali fudbaler.

Meraklije se već 19 godina trude da Beli ostane zauvek zapamćen tako što na svakoj utakmici 10-minutnim ćutanjem odaju počast ovoj legendi, a na tribini je uvek istaknuta zastava sa njegovim dresom, neizostavno je i skandiranje “Beli Krstić”.

foto:kevazakon

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde