Naslovna Društvo Planinarska akcija “Konstantinovo raskršće” održava se 2.juna

Planinarska akcija “Konstantinovo raskršće” održava se 2.juna

217
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 28.05.2019

Planinarsko društvo “Preslap”, uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Saveta građana Mesne kancelarije Donji Komren, organizuje u nedelju, 2.juna 2019.godine, akciju “Konstantinovo raskršće”, manifestaciju rekreativno-edukativnog tipa. Akcija je nazvana po romanu velikog niškog književnika Dejana Stojiljkovića, koji je i učestvovao u kreiranju koncepta ove akcije.

Akcija će se održati na severnom obodu grada Niša, na trasi dugoj 16 kilometara, koja nije teška za pešačenje, u upravo zato, na ovoj akciji biće održano i nekoliko istorijskih časova i beseda, u prirodi i na važnim istorijskim lokalitetima u okolini Niša. Predavači će biti Vladan Stojiljković, istoričar, istraživač i brat Dejana Stojilkovića, zatim Selilmir Marković Sele, domaćin spomen kompleksa na Čegru, i otac Ivan Lilić, jerej, starešina crkve Svetog Nikole u selu Hum.

Na stazu se kreće u 7:30 časova u Donjem Matejevcu, i prvo odredište akcije je crkva Svete Petke. Ova crkva podignuta je na temeljima jedne od najstarijih crkava na ovim prostorima (iz 4.veka), a u crkvi Svete Petke pričestili su se resavski junaci Stevana Sinđelića pred boj na Čegru. Potom se izlazi na obližnji Čegar, gde će o velikom boju srpskih ustanika i turskih zavojevača, koji se odigrao 1809.godine, govoriti Selimir Marković.
Sa Čegra, trasa vodi na brdo Vinik, koje čuva mnoge istoroijske tajne Niša. Na brdu Vinik, učesnici obilaze ostatke Mithad pašine tabije i ulaz u tajanstvene lagume, koji su u srednjem veku spajali nišku tvrđavu i brdo Vinik. O antičkoj istoriji Niša, o Viniku kao elitnom naselju antičkog Naisusa, o borbi za oslobođenje od turskog ropstva, na Viniku će besediti Vladan Stojiljković
Naredno odredište akcije je selo Hum, o čijoj će istoriji govoriti jerej Ivan Lilić. Iznad Huma nalazi se uzvišenje Humska čuka, arheološko nalazište, na kome je bilo izgrađeno veliko naselje na prelazu iz kamenog u bakarno doba. O ovome će govoriti Vladan Stojiljković. Dalje, u okolini Rujnika, izlazi se i na uzvišenje Kremenac, koje je takođe arheološko nalazište, na kome je bilo naselje još iz kamenog doba.
Akcija će se završiti u Donjem Komrenu, u staroj školi, gde će biti poslužen besplatan ručak i biti priređeno druženje i završne besede.
Za odlazak i povratak sa akcije, Planinarsko društvo “Preslap”, sredstvima Grada Niša, obezbedio je jedan autobus, za besplatan prevoz učesnika. Za ovaj vid prevoza, potrebno je prijaviti se Nenadu Stevanoviću, na telefon: 062/637-771. Polazak autobusa je u 7 sati sa parkinga kod tržnog centra “Roda”, a povratak iz Donjeg Komrena je oko 18 sati.
Svi oni koji ne budu obezbedili mesto za besplatan prevoz, na akciju mogu otići prigradskim autobusom, linija za Knez selo, koji polazi sa prigradske stanice u 7 sati, a potrebno je izaći u Donjem Matejevcu, dok bi za povratak koristili gradski prevoz iz naselja Branko Bjegović.
Takođe, potrebno je poneti i pribor za jelo i porcije, zbog posluženja besplatnog ručka na završetku akcije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde