Naslovna Društvo Održana 45 „Majska pesma“

Održana 45 „Majska pesma“

469
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 24.05.2019

Kompozicija “Zajedno” koju je otpevala Jana Maksimović iz Beograda, a za koju je muziku, tekst i aranćman napisao Ognjen Cvekić proglašena je za najboljom kompozivjom u celini na 45. Majskoj pesmi koja je sinoć održana u Domu vojske u Nišu, a koja se u kontinuitetu održava od 1974. godine do danas.

Stručni žiri je prvu nagradu dodelio Jani Maksimović za pesmu “Zajedno”, druga nagrada je pripala Petru Ranđeloviću koji je otpevao kompoziciju “Plavo oko”, a treću nagradu su podelili Marko Mitić sa pesmom “Budi to što jesi” i Sara Simić sa pesmom “Da mi je”.

Osim stručnog, nagrade je dodalio i Dečiji žiri, a po njihovoj oceni prvo mesto je pripalo Sari Simić, druga je Bojana Srdanović sa pesmom “Pazi, pazi”, a trećeplasirana je Vera Pajić sa pesmom “ Plavi svet”.Lazaru Marinkoviću je pripala nagrada za scenski nastup, a za inovaciju u dečijoj pesmi nagrađen je Đorđe Marković.

„Ovo je najstariji je festival na ovim prostorima. Do sada je izvedeno preko 700 kompozicija. Svoje prve korake mnogi uspešni umetnici, pevači , izvođači su ostvarili baš na ovom festivalu. Najznačajniji kompozitori koji prave kompozicije za decu su obeležili Majsku pesmu. Vojkan Borisavljević je bio umetnički direktor davne 1978. godine. Rade Radivojević je jedan od osnivača Majske pesme uz Bogdana Stankovića. Radosav Grajić, Minja Subota , Jovan Adamov su takođe učestvovali sa svojim kompozicijama na Majskoj pesmi. Danas imamo mnogo kompozitora i tekstopisaca iz Niša“, rekla je Sandra Petković, direktor Dečjeg kulturnog centra koji je organizator Festivala.

Na festivalu je izvedeno ukupno 15 kompozicija. Bilo je 18 izvođača od čega dva dueta. Kompozicije su namenjene deci osnovnoškolskog uzrasta, od osam do 15 godina. Na festivalu je učestvovalo i sedam kompozitora koji nisu sa teritorije Niša i šest izvođača koji nisu iz Niša. Izvođači su iz Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Donjeg Milanovca, Kraljeva, Leskovca i Niša.

„Najveći broj kompozitora i izvođača je iz Niša. Ovo je pre svega niški festival, ali konačno vraća republički karakter a namera nam je da postane i internacionalni jer deca grada Niša i čitave republike to i zaslužuju“, dodala je Sandra Petković, direktorka Dečjeg kulturnog centra Niš.

Bojan Mladenović umetnički direktor Festivala „Majska pesma“ kaže da je priprema za Festival trajala tri meseca.

„ Ove godine smo se potrudili da maksimalno izađemo u susret deci, da napravimo festival koji će biti njima interesantan, pre svega. Deca u današnje vreme imaju malo drugačiji ukus od nekadašnje dece. Na žalost ne slušaju više one stare dobre pesme koje je pevao Dragan Laković. Zato smo izabrali pesme koje pevaju i vole današnje generacije, i vodili računa da to ne bude na uštrb umetničke vrednosti pesama. Mislim da smo uspeli u izboru pesama. To vidim po prvim reakcijama“, rekao je Bojan Mladenović.

Specijalni gost ovogodišnje Majske pesme je Andrija Jo.

„I ovaj izbor voditelja je znak da smo krenuli u susret deci, jer današnja populacija dece dosta prati you tube kao medij a Andrija Jo je jedan od najpopularnijih jutjubera na ovim prostorima, čije klipove i pesme vole današnje generacije i koji ima milionske preglede“.

Četrdeset petu po redu Majsku pesmu je u ime Grada Niša otvorila pomoćnica gradonačelnika Niša Marina Kostić.

„ Grad Niš iz godine u godinu podržava ovu manifestaciju kao krunski rad Dečjeg kulturnog centra u Nišu. Ponosimo se ovom manifestacijom“, rekla je Marina Kostić i dodala „Svi mora da doprinesemo usmeravanju naše dece pravim vrednostima, kulturi, umetnosti i znanju, kao što je ovaj Festival. Bodrimo našu decu i večeras i u budućnosti, a Grad Niš će to činiti i nadalje prema svim svojim ustanovama“ .

Takmičari su uložili veliki trud ali su za svoj trud dobili i velike aplauze.

Pre početka festivala Vasilije Spasić iz Niše, učenik petog razreda OŠ „Car Konstantin“ nam je rekao da prvi put učestvuje na Festivalu i da će pevati pesmu koja govori o dečaku koji se zaljubio u jednu devočicu i moli je da otvori svoje srce. Zato se i zove „Otvori srce svoje“ .

„Potrudiću se da pevam što bolje. Ne očekujem ništa veliko. Ovde su dobri pevači i biće velika konkurencija. Biće teško. Šta god da se desi, i da osvojim i da ne osvojim neku nagradu, meni je drago što učestvujem i što sam predstavnik svoje škole i svog grada.“

Mila Stanković je učestvovala na Majskoj pesmi pre tri godine, kada je bila u prvom razredu osnovne škole. Sada je u četvrtom razredu.

„Sada učestvujem sa svojom drugaricom Nedom i pevamo duetsku pesmu o prijateljstvu dve devojčice. Nije mi važno da li ću da osvojim nagradu , važno je da se zabavimo i družimo“.

Petnaestogodišnja Perić Aleksandra iz Niša iz OŠ „Čegar“ pevala je pesmu pod nazivom „Petnaest godina“ koju je napisala Dubravka Stošić. Prvi put na Majskoj pesmi je učestvovala 2015. godine . Pre početka Festivala rekla je da očekuje da osvoji barem drugo mesto.

„ Pesma je lepa i zahtevna. Konkurecija je jaka, ima mnogo lepih pesama koje bi mogle da osvoje prvo mesto“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde