Naslovna Društvo FESTIVAL „NAUK NIJE BAUK 11“ JE OTVOREN

FESTIVAL „NAUK NIJE BAUK 11“ JE OTVOREN

264
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 24.05.2019

Neobični eksperimenti iz hemije, građa ljudskog tela, kako funkcioniše mozak, svakojaka čuda ispod naših nebesa, bilje koje leči ili gljive koje jedu plastiku, naši veliki pronalazači kroz istoriju, samo je deo postavki sa kojima će se posetioci Festivala „Nauk nije bauk 11“ sresti u ova dva dana na Elektronskom fakultetu gde se postavke nalaze. Moći će malo i da proćaskaju sa Vukom Karadžićem, da govore na nekoliko jezika, da saznaju nešto više o istoriji svog grada. Festival „Nauk nije bauk 11“ zvanično je otvoren.

„Svih ovih 11 godina grad je stajao uz Gimnaziju „Svetozar Marković“ uz mlade, talentovane, đake, a evo koliko danas smo dogovorili da već 12. festival bude podržan sa sto posto većim budžetom čime pokazujemo da zaista pružamo punu podršku mladim da imaju budućnost, da budu podržani i da se bave obrazovanjem i naukom, ali i da se zaposle i da mogu da žive od svog rada, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je zvanično otvorio 11. Festival „Nauk nije bauk“.

Otvaranju festivala koji se tradicionalno održava na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu prisustvovao je i Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša, predstavnici organizatora i suorganizatora festivala kao i donatori koji pomažu da ovaj festival živi.

„Da grad brine o mladim stučnjacima i talentima potvrđuje i to da Festival otvaramo u prostorijama Startap centra koji je izgrađen u zadnjih godinu dana, izgradnja Naučno tehnološkog parka napreduje po planu, a 6.juna ćemo položiti kamen temeljac za novu zgradu Elektronskog fakulteta i verujem da ćemo u toku leta krenuti i sa završetkom studentskog doma na Gradskom polju. Grad posle dužeg vremena mnogo sredstava izdvaja i ulaže i zajedno sa državom pružamo podršku mladim talentovanim đacima i studentima i stvaramo da oni u našoj zemlji i našem gradu imaju budućnost i perspektivu“, naglasio je gradonačelnik Darko Bulatović.

Dr Marjan Mišić, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu je dodao da je potrebno samo da prošetamo od štanda do štanda na Festivalu i da se uverimo šta sve učenici i studenti mogu.

„Ove godine smo smanjili broj učesnika i programom su ograničeni na 50 i ove godine je programski odbor tragao samo za krajnje inovativnim postavkama i konceptima koji obećavaju“, istako je direktor Mišić. „Dominira IT tehnologija i to je nešto što je u fokusu ne samo kod nas već i u svetu, ali pored toga ima jako zanimljivih projekata iz oblasti održivog razvoja, ekologije, primenjene hemije i biologije što je jako važno jer na taj način naše učenike obavezujemo da misle inovativno i da stiču funkcionalno znanje“.

Festival je za posetioce otvoren od 10 do 19 sati.

U okviru festivala održava se i Ted-ed konferencija, u subotu od 10 do 17 sati, u Startap centru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde