Naslovna Društvo ZAVRŠENO PRIJAVLJIVANJE OSNOVACA ZA SPECIJALIZOVANA ODELJENJA – OSMACI IZABRALI IT ODELJENJA

ZAVRŠENO PRIJAVLJIVANJE OSNOVACA ZA SPECIJALIZOVANA ODELJENJA – OSMACI IZABRALI IT ODELJENJA

159
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 22.05.2019

Tek svaki treći osnovac koji je konkurisao za upis u IT odeljenja u niškoj Gimnaziji „Bora Stanković“ moći će i da se upiše jer je za 40 mesta u dva odeljenja konkurisalo čak 120 osmaka, saznajemo u Okružnoj upisnoj komosiji. I Gimnazija „9.maj“ će ove godine dobiti IT odeljenje što je jedna od novina u Konkursu za upis osnovaca u srednje škole koji se svakog dana očekuje. Ovo odeljenje će moći da upiše 20 učenika, a prijavilo se 16.

Inače, prijavljivanje osmaka za polaganje prijemnoh ispita za upis u IT odeljenja je trajalo od 10. do 13. maja.

„Kandidati koji konkurišu za ova odeljenja za koja vlada izuzetno veliko interesovanje prijemni ispit će polagati 2.juna. Svi kandidati, bez obzira za koju školu su se prijavili, prijemni polažu u Gimnaziji „Bora Stanković“, kaže Ljiljana Zlatanovic, direktorka ove gimnazije.

Ona dodaje da je ovo odeljenje otvoreno pre tri godine, te da su prve godine upisali jedno, a druge godine zbog velikog interesovanja učenika tri odeljenja. Ove godine upisuju dva.

„Osnovci su i ove godine pokazali veliko interesovanje za upis u Odeljenje za učenike darovite za informatiku u računarstvo, a za dva odeljenja su nam se prijavala čak 120 đaka“, kaže Zlatanović. „Smer je tražen iz razloga jer se informatičke tahnologije svakodnevno razvijaju i postoji veliki broj potrebnih stručnjaka za ovu oblast. Posle završene ovog smera đaci su upućeni na dalje obrazovanje, na studije. Ovi učenici će imati posao posle završenih studija jer su stručnjaci iz ove oblasti najtraženiji u svetu, a njihova traženost se meri u desetinama hiljada mesta“.

Ljiljana Zlatanović dodaje da Gimnazija „Bora Stanković“ prati potreba tržišta i na osnovu toga zahteva i otvaranje specijalizovanih odeljenja kao što je sada slučaj sa programerima.

„To su ozbiljni programi po kojima deca rade i koji ih pripremaju za fakultete“, dodaje Zlatanović.

U prilog ovoj činjenici ide i podatak da se njihov prijemni razlikuje u odnosu na sotale škole.

„Polaže se matematika, a maksimalan broj poena koji može da se postigne je 240, dok je minimalni broj 120, a toliko je poena i potrebno i da bi oni položili prijemni ispit. Zadaci su nešto složeniji u odnosu na zadatke za završni ispit“, objašnjava Ljiljana Zlatanović.

Osnovci koji konkurišu za upis u specijalizovana odeljenja polagaće pored prijemnog ispita i završni ispit u matičnim školama 17, 18. i 19. juna, koji je obavezan za sve đake. Rang liste za upis u specijalizovana odeljenja i umetničke škole biće napravljene tek kada se poenima sa prijemnog ispita pridodaju i poeni sa završnog ispita.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde