Naslovna Društvo U subotu planinarenje na Kusači iznad Sićevačke klisure

U subotu planinarenje na Kusači iznad Sićevačke klisure

90
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 22.05.2019

Planinarsko društvo “Preslap”, organizuje u subotu, 25.maja 2019.godine, lokalnu planinarsku akciju na Suvoj planini, neposredno iznad Sićevačke klisure. Odredište je vrh Kusača, visok 771 metar. Kusača je stenoviti vidikovac iznad leve obale Nišave, na ulazu u Sićevačku klisuru, i iznad puta i pruge koji od Niša vode ka Sofiji. Sa Kusače se lepo mogu videti i obližnja Niška Banja, i grad Niš, i susedan masiv Svrljiških planina, ali i dobar deo najvišeg grebena Suve planine, prema vrhu Trem.
Uspon na Kusaču odvijaće se iz pravca vikend naselja Prosek, preko sela Manastir, vidikovca Stražišta i vrha Kolo kamen. Silazak sa Kusače izvešće se u pravcu sela Jelašnica, gde će se akcija i završiti. Ukupna dužina staze je 12 kilometara, i ova akcija spada u lakše planinarsko-rekreativne akcije.

Zato iz Planinarskog društva “Preslap” pozivaju i planinare i rekreativce svih uzrasta, da učestvuju na ovom usponu i provedu par sati u lepoj i  zdravoj prirodi u neposrednoj okolini Niša.U Planinaskom društvu “Preslap” predvideli su da uspon počne u 07:15 sati u Proseku, a da se završi oko 13:30 sati u Jelašnici.

Na akciju se odlazi prigradskim autobusom, linija za Ostrovicu, koji sa prigradske autobuske stanice polazi u 06:45 sati. Silazak iz autobusa je u selu Prosek, a karta košta 90 dinara.  Povratak sa akcije biće prigradskim autobusom iz Gornje Studene za Niš, koji u centru Jelašnice staje u 14:10 sati, a i za ovu liniju karta košta 90 dinara. Od hrane, treba poneti par sendviča i čokoladicu. Takođe treba poneti najmanje litar i po vode.

Vođa akcije je Petar Ratković, sekretar Planinarskog društva “Preslap”, meštanin Jelašnice, i odličan poznavalac dela Suve planine na kome će se odvijati ova akcija. Za sve dodatne informacije, potrebno je pozvati Petra Ratkovića na telefon: 069/579-75-85.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde