Naslovna Društvo HOR IZ AMERIKE NA NASTUPU PORUČIO „WE LOVE NIŠ“

HOR IZ AMERIKE NA NASTUPU PORUČIO „WE LOVE NIŠ“

216
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 18.05.2019

Prestižni hor „Schola Cantorum“ Univerziteta u Arkanzasu iz Amerike, sinoć je prvi put nastupio u Nišu. Izvođenjem pesama na srpskom jeziku, ali i poznatim melodijama koje su doneli iz svoje domovine , umetnici su oduševili nišku publiku.

Koncert su otvorili domaćini – Akademski hor Studentskog centra Niš, predvođen dirigentom mr Zoranom Stanisavljevićem, a zatim je nastupio hor „Schola Cantorum“, koji je predvodio dirigent dr Stephen Caldwell.

Dugo su se čuli aplauzi posle svake numere koju su izveli horisti iz Amerike u holu niškog Univerziteta. Osim velikim talentom ovih umetnika iz Amerike, publika je bila oduševljena njihovim interpretacijama tradicionalnih pesama sa našeg govornog područja i odličnim izgovorom srpskih reči.

„Mislim da je sinoćni koncert pokazao da muzika zaista ne poznaje granice i tako lako povezuje različite kulture i narode. Prezadovoljan sam da smo ugostili takav ansambl kakav je hor Univerziteta Arkanzas „Schola Cantorum“ i izvandrednog maestra profesora Stivena Koldvela.“, navodi mr Zoran Stanisavljević, dirigent Akademskog hora SKC-a.

On dodaje da je publika mogla da čuje briljantna izvođenja kompozicija srpskih autora kao i dela američkih kompozitora. „Sama činjenica da je ovaj ansambl odlučio da interpretira srpsku

muziku čini čitav događaj veoma značajnim u okviru kulturne razmene i naravno da ovaj susret znači početak saradnje sa našim američkim prijateljima!“, zaključuje on.

Hor iz Amerike je na početku zapevao kompoziciju Stevana Mokranjca „Aliluja“, a zatim izveo i „Slavite gospoda“, Mokranjčevog „Kozara“ i „Heruvimsku pesmu“, ali i makedonsku narodnu pesmu „Sedna baba na večera“, uz pratnju perkusioniste Borisa Bunjca, profesora FU. Oni su, zatim, Nišlijama želeli da približe i amerčke kompozicije te su tako pored ostalih izveli i „The black oak tree“, „Elijah Rock“, „When I fall in love“…

Na samom kraju koncerta gosti iz Amerike su sa domaćinima – Akademskim horom Studentskog kulturnog centra Niš, zajednički otpevali i „Nišku banju“, koja je sve pristune podigla na noge. Dirigent hora iz Amerike je tada i poručio: „We love Niš“!

Inače, hor „Schola Cantorum“ Univerziteta u Arkanzasu postoji više od pola veka. Tokom pedeset godina rada, nastupao je na brojnim takmičenjima širom sveta, a održava oko dvadeset koncerata svake akademske godine. U Nišu su nastupili u okviru svoje internacionalne koncertne turneje po Srbiji. Oni su čitav prolećni semestar proveli proučavajući srpsku pravoslavnu ali i svetovnu i etno muziku, koju je publika čula na sinoćnjem koncertu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde