Naslovna Društvo Uručena nagrada “Maleni cvet” Radetu Tanasijeviću

Uručena nagrada “Maleni cvet” Radetu Tanasijeviću

232
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 16.05.2019

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade za najbolju dečiju knjigu u 2018. godinu  uručena je danas u Gradskoj kući književniku iz Obrenovca Radetu Tanasijeviću za knjigu “Uvod u njivu”.

Knjiga je, kako navodi žiri u sastavu Peđa Trajković (predsednik), Dragana Pešić Glavašević (bibliotekar) i  prof. dr. Valentina Hamović, izabrana zbog brižljivo negovanog jezičko-stilskog i narativnog postupka i autentičnog odnosa prema prirodi.

 Na konkursu  je prijavljeno više od 40 knjiga.

 „Odlučili smo da ove godine prestižniu nagradu  „Mali cvet“ iz Niša ponese Rade Tanasijević svojom zbirkom priča „Uvod u njivu“, jer je ova knjiga uvod u naš srpski zaboravljeni život, u naše oranice, kroz koje ponovo treba da krenemo.  „Uvod u njivu“ je knjiga koja će deci i omladini pružiti znanje iz nacionalne istorije, geografije , sveta oko nas, veronauke, srpskog jezika, nadahnuti bogatim poetskim stilom koji ima u sebi puno poetičnosti ali i proze. Sversdno je preporučujemo. Braneći stavove da je ova knjiga pobednik, rekla sam, ko god me bude pitao zašto baš ta knjiga, reći ću – uzmite i čitajte. Prava knjiga je u rukama čitalaca “ ,obrazložila je odluku žirija Dragana Pšić Glavašević, članica žirija.

Obrađivanje sopstvene njive ili vrta, zemaljska je slika biblijskog raja. U Tanasijevićevim pričama, priroda se objavljuje poetskim slikama koje nas vraćaju prvobitnom liku življenja. Pred naletom civilizacijske zahuktalosti, autor podseća koliko se čovek udaljio od njene umirujuće prisnosti.

Knjigom “Uvod u njivu”, dečiji senzibilitet se pažljivo uvodi u više sfere. Priče Radeta Tanasijevića izvedene su u najboljem duhu pisca poput Veljka Petrovića, Isidore Sekulić, Ive Andriće i Milovana Danojlića, čija su dela neizostavni deo školske lektire – navodi se u saopštenju žirija.

Žiri smatra da su njegove priče originalne i posebne.

“ On piše zaboravljenim poetskim stilom koji obiluje opisima i u sebi ima puno elemenata poetskog, i ja ga ne bih poredila ni sa jednim svaraocem pre njega, ali sam slobodna da kažem da će mnoge u godinama koje dolaze, porediti sa njegovim stilom pisanja koji kako reče Valentina Hamović  „dečji senzibilitet   uvodi u više sfere.

 Dodala bih, da imam uticaja i moći uvrstila bih odmah  jednu od priča u čitanku za sedmi ili osmi razred jer njegove priče su interesantne kako za nacionalnu istoriju, tako i za narodnu tradiciju, svet oko nas, biologiju, ali i geografiju”,  navela je Dragana Pešić Glavašević.

“Nagrada Grada Niša, iako je skoro ustanovljena, nosi u sebi težinu. Meni u afirmativnom smislu meni ne predstavlja mnogo jer sam već u godinama kada mi nagrade ne pomažu previše ali sam srećan zbog nagrade, zbog priznanja. Ne pripadam književničkom svetu ali pripadam svetu književnosti. Ja se sa ponosom vraćam u svoje selo Draževac kod Beograda”, rekao je lauretar Rade Tanasijević.

“Zemljoradnja je moj poziv i moj hleb. Veći deo svog života bavio sam se pesničkom umetnošću  ipoezijom. Napisao sam svega dve relevantne knjige za decu .

Tanasijević je objasnio kako je nastala kniga.

“ Pisao sam priče za decu za našu najugledniju redakciju za decu i mlade , “Dobro jutro deco”. Tamo su bile ograničene i formatirane na dva minuta i zato su tako kratke. Onda smo odlučili da od tih pričea napravimo zbirku  i tako su nastale priče “Uvod u njivu “ koje govore o njivama, o onome što je moja vokacija”

 Rade Tanasijević je do  sada  objavio šest knjiga pesama, i dve knjige iz književnosti za decu, od čega je jedna” Uvod u njivu”.

“Ja pišem o jednom svetu koji je daleko od urbanog miljea, o njivama, životu na selu.  Posmatram svet njiva  i zemljoradnje iz ugla deteta. Neko ko je proveo život na uvratinama posmatrajući taj život. Kada sam počeo time da se bavim shvatio sam koliko je taj posao težak i odgovoran,  baš kao i pisanje za decu. To su stvari koje zahtevaju odgovornost”,  dodao je dobitnik nagrade Rade Tanasijević.

Nagradu je u ime Grada Niša urućila većnica za kulturu Jelena Mitrovski.

“Nama je veoma važno da negujemo književnost i da , pre svega kod mladih generacija podstičemo ljubav prema čitanju i pisanju”.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa koji je ove godine 300.000 dinara.

Nagrada se dodeljuje po treći put. Tehnički realizator je Niški kulturni centar.

Za svečano uručenje je izveden prigodan umetnički program, u kome su učestvoval učenici OŠ „Branko Miljković“ iz literarnog kluba ove škole „Vatra i život“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde