Naslovna Društvo „Maleni cvet“ Radetu Tanasijeviću, književniku iz Obrenovca

„Maleni cvet“ Radetu Tanasijeviću, književniku iz Obrenovca

200
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 16.05.2019

Rade Tanasijević, književnik iz Obrenovca dobitnik je Nagrade Grada Niša za književnost za decu i mlade za knjigu „Uvod u njivu“ u izdanju obrenovačke Biblioteke „Vlada Aksentijević“. Njemu će nagrada biti uručena danas u Gradskoj kući.

Ove godine nagrade se dodeljuju po treći put, a žiri nagrade radio je u sastavu Peđa Trajković, predsednik, prof.dr Valentina Hamović i Dragana Pešić Glavašević, članice.

 Grad Niš dodeljuje zvanične tri gradske nagrade za književnost. Jedna od njih je Nagrada „Branko Miljković“ za najbolju knjigu poezije, druga je nagrada za najbolju knjigu proze objavljenu u prethodnoj godini „Stevan Sremac“ i  treća je Nagrada „Ramonda Serbika“ za životno delo, za ukupno stvaralaštvo i doprinos umtnosti pisane reči na srpskom jeziku. Ova nagrada dodeljuje se u okviru Međunarodne književne kolonije u Sićevu.

 Nagrada za najbolju knjigu za decu i mlade koja je napisana u prethodnoj godini  dodeljuje se pod popularnim imenim „Maleni cvet“ prema poznatoj pesmi Branka Miljkovića posvećenoj rođenju bratanca Gorana Miljkovića.

„Ova nagrada na najbolji mogući način ukazuje na to da književnost za decu nije namenjena iskljućivo deci nego kada je vrhunska i kvalitetna mogu da je čitaju odrasli“, rekao je Srđan Savić na konferenciji za novinare koja je ovim povodom održana u Niškom kulturnom centru, koji realizuje ovaj konkurs.

Rade Tanasijević je pesnik  koji živi kao samostalni umetnik i koji se bavi poljoprivredom, što je na neki način postalo zaštitni znak mnogih stvaralaca ili interpretatora u različitim oblastima umetnosti.

„Ovde je reč o čoveku koji se osim što se bavi poljoprivredom i kvalitetnom pisanom reči i koji na pravi način ume da se obrati deci“, objasnio je Savić koji je dodao da će se Niški kulturni centar truditi i nadalje da na pravi način neguje odnos prema pisanoj reči za decu .

„Nagrada  „Maleni cvet“ ima poseban smisao u tom pogledu što afirmiše razvijanje literarnih i pesničkih sekcija pri školama, da bi mladi ljudi pokazali kakvim kapacitetima, svaralačkim mogućnostima raspolažu i da bi se na neki način spremali da jednog dana budu među nosiocima pisane reči na srpskom jeziku, sa nadom da će tako biti i nadalje“.

Niški kulturni centar, kako je rekao Savić , okviru  književnog i posebnog programa vodi računa i o deci stvaraocima i o stvaraocima za decu, i u tom smislu i dalje će raditi na negovanju dodele nagrade za književnost u ime Grada Niša.   

Za svečano uručenje je pripremljen prigodan umetnički program, u kome će  pored laureta, učestvovati predstavnici žirija i učenici OŠ „Branko Miljković“ iz literarnog kluba ove škole „Vatra i život“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde