Naslovna Društvo IZLOŽBA MARIJE RUŽIĆ IZAZVALA PAŽNJU LJUBITELJA UMETNOSTI

IZLOŽBA MARIJE RUŽIĆ IZAZVALA PAŽNJU LJUBITELJA UMETNOSTI

250
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 16.05.2019

RetroSpektakl je naziv retrospektivne izložbe slika, magistra Marije Ružić koja je otvorena u kafe galeriji „Dnevna soba“. Zvanični naziv izložbe Marija je prilagodila svom doživljaju i nazvala je “Okupacija kafića u 24 slike”, toliko je radova i izloženo, što se pokazalo opravdanim jer je na zahtev Nišlija koji su je videli njeno “trajanje” produženo za nedelju dana. Prema rečima mlade umetnice zahtev ljubitelja umetnosti za nju predstavlja najvredniju kritiku koju je do sada dobila. Izložba RetroSpektakl sastavljena je od apstrakcija i portreta. Starije Nišlije će se, tokom razgledanja slika podsetiti svoje mladosti i imena koja su je obeležila iz sveta muzike i filma, a oni mlađi imaće priliku da se upoznaju sa najznačajnijim muzičkim predstavnicima vremena kada oni još nisu bili ni rođeni.

“Slike koje sam izložila na ovoj izložbi deo su opusa koji ima između 50 i 60 umetničkih radova, a ja sam izabrala 24. Stvaram u okvirima ekspresionizma i apstraktnog ekspresionizma, slikam portrete i apstraktne forme, ređe pejzaže, mada ima i njih. Kada se radi o portretima oslikavam , na sebi svojstven način ljude iz sveta filma, muzike, umetnosti generalno, čiji rad i stvaralaštvo izuzetno cenim. Tu su Mik Džeger, Dejvid Bouvi, Bitlsi, Vudi Alen, a što se apstraktnih formi tiče tu ima nekog mog vrlo ličnog doživljaja običnih svakodnevnih predmeta, vića, povrća, životinja”, kaže Marija i dodaje da jak uticaj na njeno slikarsko izražavanje imaju Afrika i Mediteran.

Izabrala je slike u čijem je stvaralaštvu, kako kaže, najviše uživala.

“Neke od slika su nastale i pre deset godina, neke i pre nekoliko dana. Mnoge od njih nisu pripremane za izložbu, neke su rađene po narudžbini i za poklon, pa je jedan mali podatak vezan za ovu izložbu i taj što sam nekoliko slika morala da pozajmim od sadašnjih vlasnika kako bih ih izložila, ali vratiću im kada se izložba zatvori”, kaže Marija i dodaje da to učinila jer se radi o slikama koje su njoj na poseban način drage i želela je da ih predstavi i drugima.

Slike su odraz Marijinog umetničkog sazrevanja. Kako je stasavala u svom izražavanju vizuelnog doživljaja tako su radovi koje je izložila dobijali na “ponoći” pa su svojevrsna potvrda njenog slikarskog razvoja.

Marija Ružić je diplomirala na Fakultetu umetnosti u Nišu 2010. godine. Svoj profesoinalni poziv počela je odmah, nakon diplomiranja da ostvaruje kao profesor likovne umetnosti, u osnovnim i srednjim školama. Iza sebe ima više studijskih, grupnih, kao i samostalnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Posebno ističe izložbu: „1 od 100“ u Parizu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde